Военни унищожиха плаваща мина в Черно море (Снимка)

Военни унищожиха плаваща мина в Черно море. Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в Черно море, съобщиха от Министерство на отбраната.

Сигналът за плаващ предмет,

наподобяващ морска мина, е получен в щаба на ВМС в 17:05 часа  от Морския спасителен координационен център. Обектът е забелязан на 14.8 морски мили източно от нос „Кочан“, от моторен кораб, плаващ под украински флаг.

Хидрографската служба на ВМС

е излъчила навигационно известие за опасност от мини с цел уведомяване на корабите, плаващи в националните морски пространства.

След изчисления от експерти в щаба

на ВМС (скорост на вятър и морско течение) е определен район на търсене, в който действат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб – базов миночистач „Прибой“, с командир капитан III ранг Станислав Георгиев, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Екипажът на вертолета локализира обекта, определя го като мина и остава в района до пристигане на дежурния кораб. На борда

на базов миночистач „Прибой“

военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан III ранг Петър Найденов класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение.

В 14:40 часа боеприпасът е унищожен

с контролиран взрив от групата водолази – взривчици. ВМС поддържат готовност за противоминни действия.

- реклама -