горива, гориво, криза, Великобритания, военни

Военни ще превозват гориво във Великобритания за овладяване на кризата

Военни шофьори на цистерни ще започнат да доставят гориво за бензиностанциите във Великобритания от понеделник, обяви британското правителство. Незабавно работа ще могат да започнат и 300 шофьори от чужбина.

Около 200 души военен персонал, от които 100 шофьори, ще окажат времена помощ за облекчаване на кризата с доставките на гориво. Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че след необходимото обучение през седмицата военният персонал ще се включи в операцията.

До кризата се стигна заради Брекзит, довел до остър недостиг на шофьори на камиони и паническо зареждане на гориво от гражданите. Има сигнали, че има проблеми и доставките на лекарства в някои части от страната. Проблемът заплашва да доведе до сериозен удар върху британската икономика, ако не бъде разрешен бързо от правителството на Борис Джонсън.

Правителството освен това каза, че 300 шофьори на цистерни от чужбина ще могат да започнат работа в Обединеното кралство незабавно до края на март. Те са част от общият брой 5 000 шофьори, на които ще бъдат издадени визи за работа на Острова.

Тези останали 4 700 шофьори обаче ще започнат да пристигат по-късно през октомври и ще могат да останат до 28 февруари догодина.

Решението срокът на визите да бъде удължен след Нова година се приема като голям завой в имиграционната политика на правителството.

Министрите, които твърдят, че има достатъчно гориво в рафинериите, ако хората зареждат по нормален начин, казаха, че положението по бензиностанциите се подобрява и доставеното гориво е повече, отколкото продаденото.

Те обаче признаха, че някои части на страната са по-сериозно засегнати от други.

Визи за три месеца бяха предложени и на 5500 работници в птицекомбинатите, които преди Брекзит разчитаха предимно на работници от Източна Европа.

Вестник „Гаридън“ коментира, че сега някои други сектори, които страдат от недостиг на работна сила, като социалните грижи, хотелиерството и ресторантьорството, също ще поискат от правителството облекчаването на визовия режим и за тях.

- реклама -