Военни самолети транспортират телата на загиналите на АМ „Струма“

Два военнотранспортни самолета „Спартан“ са отлетели към РС Македония. Те транспортират тленните останки на загиналите при тежкия инцидент на автомагистрала „Струма“, при който загинаха 45 души. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Самолети

Двата самолета излетяха от авиобаза „Враждебна“ по-късно от планираното, заради неблагоприятни метеорологични условия. Пътният инцидент, при който загинаха 45 души от Република Северна Македония, от които 12 деца, възникна около 2.00 часа след полунощ на 23 ноември в близост до разклона за село Боснек. Автобусът, който след катастрофата изгаря напълно, е един от общо четирите с македонска регистрация. Те са се прибирали към югозападната ни съседка след екскурзия до Истанбул.

Причини

По информация на разследващите органи проверяват се всички евентуални причини за катастрофата, сред които и лошата пътна сигнализация, но водещата версия остава грешка на шофьора. Седемте оцелели веднага след инциденти бяха настанени в Спешното отделение на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Разпит

Разпитан е и собственикът на туристическата фирма „Беса Транс“ Беким Хаджиу, който на този етап е дал показания единствено като свидетел. Причината – според разследващите, автобусът е бил технически изправен към момента на възникване на инцидента. Затова засега няма основание да му бъде търсена наказателна отговорност.

Катастрофа

Веднага след катастрофата в България пристигнаха премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев и министрите на външните работи и на здравеопазването – Буяр Османи и Венко Филипче. Те посетиха оцелелите в болницата. В памет на жертвите в двете държави бяха обявени дни на траур.

- реклама -