шпионаж
сн. БГНЕС

Военна прокуратура поиска постоянен арест за задържаните за шпионаж

Военната прокуратура поиска постоянен арест за петима от задържаните за шпионската афера в полза на Москва. Исканията на обвинението са внесени малко след 6 ч. тази сутрин в Софийския военен съд.

Единият от задържаните е обжалвал заповедта за ареста му.

Мерките им за неотклонение ще бъдат гледани поотделно и при закрити врата.

Повече от 4 часа са били необходими на адвокатите, за да четат материалите и събраните срещу клиентите им доказателства. Освен Иван Илиев, който е уличен като резидент и ръководител на групата, бивш шеф във военното разузнаване, друг обвиняем е Любомир Медаров, който понастоящем ръководи секретната регистратура на Народното събрание, но преди това е работил за военното разузнаване заедно с Иван Илиев.

Другите двама обвиняеми са настоящи служители във военното разузнаване. Има и един висш служител в Министерството на отбраната, който отговаря за бюджета и планирането на разходите за българската армия. Именно това е човекът, направил самопризнания и е с определена мярка за неотклонение „парична гаранция“, гласи информацията на БНТ.

Командировани са военни прокурори от цялата страна, за да могат да се гледат мерките, тъй като съставите на военните прокуратури и военните съдилища са силно ограничени.

- реклама -