Военен самолет се разби край „Безмер”, пилотът е добре, но парашутът не се отворил напълно(обновена+видео)

Военен самолет се разби край „Безмер”, парашутът на пилота не се отворил напълно. Инцидентът е станал около 14 ч.

Военен самолет се разби в района на авиобаза „Безмер” до Ямбол. Пилотът на машината Су-25 е опитал да катапултира, но парашутът не се е отворил напълно.

Инцидентът е станал около 14 ч. днес при опит за приземяване.

Пилотът е контактен и в добро състояние. Намира се в района на авиобазата. Той ще бъде транспортиран с военен самолет „Спартан” от ВМА-Сливен до ВМА-София за обстоен преглед и наблюдение.

На място пристигна служебният военен министър

Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към авиобаза „Безмер”. Стоянов посочи, че пилотът е добре.

Преди инцидента екип на NOVA видя изтребителя бомбардировач до магистрала „Тракия” на ниска височина и далеч от авиобазата. След катастрофата машината е изгоряла напълно, а на мястото е възникнал пожар.

Военният министър Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към авиобаза „Безмер”.

„Към мястото на инцидента пътува и следствена група от Военно-окръжна прокуратура-Сливен, военни прокурори и военно-апелативният прокурор полк. Елин Алексов”, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Ас на бойната ни авиация е катапултиралият пилот на Безмер. По непотвърдена информация пилотът е Пейо Дончев, който е бивш командир на авиобазата Безмер.

Полковник с изключително много полети зад гърба си и един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация е катапултиралият пилот на авиобаза Безмер. Това научи bTV от свои източници от военното министерство.

Летецът е бил част от командния състав на авиобаза Безмер, организирал и ръководил много учения с международно участие. Асът е бил час от Командването на Военно-въздушните сили на България.

По непотвърдена информация името на пилота е Пейо Дончев, който е бивш командир на авиобазата в Безмер.

Су-25 е едноместен щурмовик с 2 двигателя, създаден в Съветския съюз. Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле.

Страната ни има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено