Военен преврат в Мали, задържани са президента и премиера

Военните в Мали, недоволни от реформите на преходния кабинет, задържаха президента и министър-председателя в преврат, който разтърси африканската държава, потопена от години в дълбока криза, съобщава „Дойче Веле“

Ба Ндау

Президентът Ба Ндау и министър-председателят Моктар Уан оглавяват преходното правителство, създадено след преврат през август, за да избегнат заплахата от международни санкции.

В Брюксел лидерите на ЕС осъдиха това, което описаха като „отвличане“ на малийския президент и министър-председател, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Това, което се случи, е сериозно и обезпокоително и ние сме готови да обмислим необходимите мерки“, каза Мишел пред репортери след среща на върха на 27-те държавни глави на ЕС.

Преди това ООН, африканските организации и държави като Франция и САЩ бяха осъдили „опита за преврат“ в Мали и отхвърлиха всякакви действия със сила, включително евентуалната принудителна оставка на преходните лидери. .

В съвместно изявление мисията на ООН в Мали (MINUSMA), Общността на западноафриканските държави (ECOWAS), Африканският съюз, Франция, САЩ, Великобритания, Германия и ЕС „настояват за незабавно и безусловно освобождаване“. на двамата политици, арестувани заедно с техните сътрудници.

Лидерите на преврата и военните лидери запазиха влияние върху преходното правителство, което породи съмнения относно ангажимента за провеждане на избори в началото на следващата година. Двама висши служители, които са пожелали анонимност твърдят пред „Франс прес“, че войниците са отвели Ндау и Уан във военния лагер „Кати“, в покрайнините на столицата Бамако. Арестът последва реформата на кабинета в отговор на нарастващата критика към временното правителство.

При пренареждането на армията са останали стратегическите министерства, които те вече контролираха в правителството, но двама лидери на преврата – бившият министър на отбраната Садио Камара и бившият министър на сигурността, полковник Модибо Коне, бяха изключени. Междувременно в столицата се разпространиха слухове за възможен държавен преврат, въпреки че градът остана спокоен.

Премиерът Уан казва пред „Франс Прес“, в кратък телефонен контакт преди прекъсването на линията, че войниците „дойдоха за мен“.

MINUSMA поиска чрез изявление в Туитър да се запази спокойствие и настоя за незабавното освобождаване на Ндау и Уан. „Тези, които ги държат, ще трябва да отговарят за действията си“, предупреди мисията на ООН.

- реклама -