Военен преврат в Турция. Турската армия поела контрола върху властта

Турската армия поела контрола върху властта.

Турската армия обяви военно положение и комендантски час

Генщабът на Турция обяви, че ще върне демокрацията и върховенството на закона.

Подчертава се, че армията е завзела властта и я контролира, защото главната цел е да се установи върховенството на закона, да се ликвидират причините за сринатата обществена сигурност. Всички международни споразумения и ангажименти с всички страни по света остават валидни, надяваме се да продължим нашите добри взаимоотношения, се посочва още в декларацията на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Турция. Все още няма изявление на президента Реджеп Ердоган.

Шефът на генералния щаб генерал Хулуси Акар е арестуван.  Задържано е правителството на страната,предаде телевизия Ен Ти Ви.

Военни обикалят полицейските управления в Истанбул и карат полицията да предаде оръжията си.

Държавната телевизия е изключена. По информация на Ройтерс сградата е пълна с военни.

Преди час турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи за опит за преврат. Това предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Ройтерс.

Снимка от социалните мрежи
Снимка от социалните мрежи-http://www.presstv.ir/

„Група военни, използвайки дадените им правомощия и оръжия, безотговорно се опита да извърши неправомерни действия… Това действие не е много точно да се нарече преврат, но във всеки случай нека нашите граждани да бъдат сигурни, че ще направим всичко, за да се запази мирът и редът. Виновните лица ще получат най-тежко наказание“, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм по телефона в телевизионния канал НТВ.

Военните отвърнаха, че властта е свалена. Генералният щаб съобщи, че досегашното ръководство на страната е задържано.

Истанбул

По-рано бе съобщено, че турски спецчасти блокираха входове на мостове в Истанбул от азиатската към европейската част на града. Два от мостовете частично са затворени.

И по двата моста се наблюдава струпване на военни части. Танкове блокираха летище Ататюрк в Истанбул.Летището е затворено.

Стрелба се чува в Анкара

В същото време военен самолет бе чут да лети ниско над Анкара, предадоха агенциите. До този момент няма обяснение за причините за случващото се.

https://www.youtube.com/watch?v=2d_xsA-jqJo

Спрян е интернета в Анкара.

Турски медии съобщават пък за престрелка близо до турския генерален щаб в Анкара. Персоналът на силите за сигурност и полицията в Анкара са мобилизирани.

 

Очаквайте подробности!

- реклама -