Военен боеприпас изплува на плаж с летовници, не бил опасен (Снимки)

Военен боеприпас, наподобяващ торпедо, изплува на плажа между Поморие и Ахелой вчера в късния следобед, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Сигналът е подаден на тел. 112 в късния следобед от летовници, които го забелязали на пясъка пред хотел „Wave“.

На място са изпратени екипи на полицията. Пристигнал е и екип от Военноморската база в Атия, който е прибрал боеприпаса за обезвреждане.

В последствие от ВМС на България дадоха подробности за боеприпаса, като коментираха, че не е опасен. „Това е празен стартови двигател на противовъздушна ракета. В резултат на военните действия в Украйна има много такива безопасни предмети в морето, които ние премахваме, за да не се притесняват мореплавателите“. Това посочи адмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на България.

По думите му те не предствавляват опасност и за плажуващите. „Това е като един празен цилиндър с диаметър 15 см и дълъг метър и 20 см. Досега сме намерили още два такива и няколко различни модификации на подобни двигатели на ракети, но те са празни, без взривно вещество“, каза още адмирал Михайлов.

На 30 юни морска мина, приведена в бойно положение, бе открита и обезвредена в Черно Море край Камчия. Тя е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.

На 12 юли втора морска мина, но от Първата световна война, бе открита в Черно море и взривена от екип на Военноморските сили на България. Сигналът за открития боеприпас в Созополския залив край остров Кирик бе подаден от областния управител на Бургас.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено