кораб, Вера Су, екипажа, разпит, капитан, Морска администрация

Водолаз: Властите закъсняха с изтеглянето на заседналия кораб

Българските власти са реагирали твърде късно на кризата със заседналия кораб край Камен бряг. Това мнение изрази пред bTV водолазът от Българска федерация по подводни спортове Димитър Франгов.

„Не мисля, че избраха най-правилният момент да се опитат да дръпнат кораба“, отбеляза той.

„Към 25 септември, когато Найден Недев направи кадрите и това беше първото гмуркане на хора около кораба, се видя, че плавателният съд е някъде метър над дъното с изключение на предната част, която се е заклещила в скалите. Аз видях същото нещо, когато се гмурнах същия ден“, обясни водолазът.

„При второ ми гмуркане на 26 следобед около кораба видях, че вече ролевата част е легнала долу на пясъка , което затрудни изтеглянето“, добавя Димитър Франгов.

Според него конкретната ситуация не е усложнена до такава степен, че да се изисква някакъв специален ресурс.

„Струва ми се, че първите дни от случката институциите доста се забавиха – първо с информация, и второ с реакция. В момента по никакъв начин не може да се направи каквато и да е акция. Единствено се молим североизтока да стане повече изток и вълните да станат още по-големи“, посочи водолазът.

По думите му няма голям риск за кораба, тъй като кармата му е обърната по посока на вълните, което е твърде малка площ, за да бъде изместен.

- реклама -