Водно оръдие срещу „жълтите жилетки“ в Париж

Френската полиция използва водно оръдие срещу „жълтите жилетки“ в Париж в опит да ги разпръсне, съобщава Ройтерс. Малко след началото на 18-я пореден съботен протест демонстранти се опитаха да преобърнат полицейски микробус, изпратен за охрана ан маршовете във френската столица.

Демонстрацията съвпадна с последния ден от инициирания от президента Еманюел Макрон „Голям национален дебат“ за преодоляването на кризата, възникнала през ноември миналата година заради планираното поскъпване на горивата в страната.

Лидерът на движението „жълти жилетки“ Ерик Друе, призова поддръжниците си във видео, публикувано в петък в сайта за видеосподеляне „ЮТюб“, да излязат по улиците на Париж в събота, за да се види колко многобройни са.

Протестите във френската столица се провеждат при засилени мерки за сигурност. Маршовете на „жълтите жилетки“ ще тръгнат от няколко ключови места в Париж и ще се съберат край президентската резиденция – „Елисейския дворец“.

Протестиращите вече блокираха движението по емблематичния централен парижки булевард „Шанз Елизе“. Полицията вече постави метални заграждения и допълнителна охрана около правителствените сгради в района.

- реклама -