Водно оръдие срещу протестиращи в Белгия

Белгийската полиция е използвала водно оръдие срещу протестиращи в Брюксел. Демонстрацията в европейската столица е насочена срещу плановете за бюджетни ограничения на дясноцентристкото правителство на Шарл Мишел.

По време на протеста група от около 100 маскирани лица се е отделила от другите 60 000 демонстранти и е започнала да замеря полицията с различни предмети. Това е провокирало силите за сигурност да отговорят с водни струи от три оръдия.

epa05326432 Demonstrators protest during a national demonstration of the three main trade unions, in Brussels, Belgium, 24 May 2016. Christian Democrat Union (ACV-CSC), Socialist Union (FGTB-ABVV) and Liberal Union (CGSLB-ACLVB) protested against what they find anti-social measures introduced by the Belgian government. EPA/OLIVIER HOSLET

Днешните протести са начало на плануваните от месеци акции и стачки, водени от трите основни профсъюза, срещу правителствените планове. Те включват допускане на „гъвкава” 45-часова работна седмица, като сега максималната е 38 часа.

Мерките за сигурност в белгийската столица са изключително засилени, с цел да не се повтарят сблъсъците от подобни протести през 2014 г., насочени срещу реформите на новоизбрания тогава Мишел.

Обстановката е напрегната и предвид терористичните атентати от 22 март т.г., в които загинаха 32 души.

Белгийските демонстрации следват подобни такива във Франция. Там правителството на президента-социалист Франсоа Оланд реши да се бори с високата безработица чрез промени в трудовия кодекс, които повечето анализатори определят като десни.

Мерките провокираха многохилядни демонстрации и не получиха достатъчна подкрепа от парламента, включително сред депутатите от Социалистическата партия на Оланд. Така правителството реши да използва конституционен механизъм, с който законодателния орган да бъде заобиколен и те да бъдат приети с президентски указ.

Освен увеличение на работната седмица френските мерки предвиждат и улесняването на процеса по назначаване и уволнение на служители.

Това предизвика, както недоволството на профсъюзите и някои студентски и ученически организации, така и активизацията на различни леви, антиинституционални и анархистки движения. Те опонират не само на конкретните мерки, а на цялостния неолиберален модел на управление, включващ политики на бюджетни ограничения и по-малко права на трудещите се.

- реклама -