сн. БГНЕС

Водни оръдия срещу протестиращи в Берлин, които са недоволни от COVID-мерките

Хиляди демонстранти, блъскащи по тенджери и със свирки, се събраха в центъра на Берлин, за да протестират срещу плановете на Ангела Меркел да даде на правителството си правомощия да налага ограничения, с които да се намаля броят на заразените с коронавирус.

сн. БГНЕС

Двете камари на германския парламент трябваше да приемат съответното законодателство в тази насока по-късно днес. Нормативните актове могат да позволят на правителството да налага рестрикции върху социалните контакти, както и да въвежда правила за носене на маски, за пиене на алкохол на обществени места, за затваряне на магазини и за спиране на спортни прояви.

Въпреки че повечето германци приемат ограниченията, критиците казват, че законът дава на правителството твърде много власт и застрашава гражданските права на хората. Крайнодясната Алтернатива за Германия дори го сравни със Закона от 1933 г., който проправи пътя на нацистката диктатура на Хитлер.

 

Протестиращите не са носили маски и не са спазвали социалната  дистанция, пише Ройтерс. Някои демонстранти са хвърляли пиратки.

Наложила се е употребата на водни оръдия, пише АП.

сн. БГНЕС

Органите на реда са опитали да спрат демонстрантите от опитите им да приближат сградата на парламента и да повторят действията си през август, когато стигнаха до входа на Райхстага. Тогава имаше и стотици задържани.

 

- реклама -