Водка и сельодка: Митове и истини за руснаците

Русия руснаци митове истини

Ако се готвите да пътувате до Русия, вероятно сте се натъкнали на няколко стереотипа за хората в тази огромна страна. Много от тях са факти за културата и начина на живот на средните руснаци, други са само митове или май-малкото са силно преувеличени. Важно е да имате предвид, че не всички хора отговарят на стереотипите, свързани с родната им страна, държава, град или дори квартал.

Ето истината за Топ 10 на стереотипите за Русия:

Руснаците пият много водка

Почти всички руснаци могат да пият водка като вода и повечето от тях винаги имат запаси от питието в домовете си, независимо дали я пият редовно или не. Ако някога сте на събитие, организирано от руснаци, там със сигурност ще има водка, която ще ви бъде предложена най-любезно!

Не е вярно обаче, че руснаците се обиждат, когато откажете да пиете на екс! Те са повече изненадани, защото за тях това е традиция. Да не се чудите защо чашите се изпразват на една глътка…

И, разбира се, не забравяйте, че само защото гражданите на Русия харесват водката, това не означава, че са алкохолици – те просто могат да пият повече от останалите хора!

„Бабушката“ е напълно реална

Един от най-популярните стереотипи е този на руската бабушка – ниска, стара баба с шал, увит около главата ѝ. Бабушките са напълно реални, просто руските деца така наричат наричат баба си. Има наистина много по-възрастни жени в Русия, които изглеждат точно като стереотипни „бабушки“, но на тези възрастни жени се отдава нужното уважение на публични места. Не се учудвайте, ако те ненадейно изникнат пред вас, например в метрото, и поискат вашето място.

Трябва да се съобразявате – зачитането на възрастните хора е дълбоко вкоренено у руския народ и никой не би взел вашата страна, ако се скарате с по-възрастна жена във влака!

Най-корумпираната държава

Много хора казват, че Русия е една от най-корумпираните държави. Макар че това може да е вярно в някои случаи, то отново не е напълно истина. Корупцията в Русия е колкото в която и да е друга развита страна.

Все пак има шанс, ако полицията ви спре за случайна проверка в метрото и не носите паспорта си или дори ако сте спрян за нарушение на правилата за движение, полицаят да ви предложи избор между официален фиш (и време за задържане в някои случаи) или да платите в брой, за да ви остави на мира. Съществуват и много митове за бюрокрацията в Русия, но това наистина не важи за туристите. Освен ако нямате проблеми със закона.

Следователно бъдете внимателни, спазвайте всички правила и винаги носете паспорта си с вас, за да избегнете всякакви проблеми.

Руснаците са груби и сериозни?

Руснаците имат сериозно поведение, поне докато са на обществени места, и се смята за нелепо да се изразяват силни емоции около непознати. Всичко това се променя в домашна обстановка, но това е друга история.

За разлика от англичаните, при които всеки разговор започва с незначителни реплики за времето, руснаците предпочитат да стигнат моментално до същината на въпроса. С изключение на младите хора, никога няма да чуете руснаците да се поинтересуват „Как си?“. Този въпрос е запазен за частни разговори и изисква честен, а не формален отговор.

Руснаците са суеверни?

Руският народ има много „суеверия“, които са предимно навици – като „почукването на дърво“, популярно и в много други култури. Руснаците сядат в домовете си, преди да отпътуват. Традиция, която трябва да осигури безпроблемно пътуване.

Те смятат за добър късмет случайно разбитото стъкло и три пъти ще плюят над рамото си, след като почукат на дърво. Повечето хора всъщност не вярват, че тези неща „работят“, но го правят така или иначе.

Други руски суеверия включват ръкостискането на прага на къщата, носенето на четен брой цветя за погребения и нечетно число за празненства, никой не седи в ъгъла на масата или на земята, както и никой не пожелава честит рожден ден предварително. Бутилки не се държат на масата по време на вечеря и никой не си позволява да постави хляба наобратно.

Руснаците са натруфени?

Един от най-популярните стереотипи за руснаците е тяхната склонност към натруфени дрехи и луксозни бижута. Това е вярно – руските момичета имат склонност към ярки цветове и е възможно да решите, че прекаляват в съчетаването им. Една от причините е бледата кожа на този северен народ.

Средният гражданин в Русия обаче се облича по-скоро небрежно.

Пешеходна разходка из руските градове и ще ви даде възможност да забележите, че те не са по-крещящи от нюйоркчани или лондончани.

Повечето руски мъже и жени носят мътни, бозави цветове и облекла. Всичко това се променя, когато се обличат за посещение на клуб –  тогава наистина ще видите разкошно облечени руснаци.

Заведенията са само за богатите?

Вярно е, че много руски клубове, особено в Москва, са предназначени за много богати хора. Наложен е строг фейс контрол, както и нечовешки куверти за влизане – всичко това още преди за започнете да плащате напитките!

Въпреки че е възможно да намерите по-достъпни клубове в Русия, бъдете готови да се сблъскате с високи куверти и дори да бъдете изгонени, ако не сте облечени както трябва.

Ако не сте готови за това, отидете на бар, където често може да бъде също толкова оживено, но много по-евтино! Изключителните клубове обаче предлагат по-висок клас забавления, така че, ако пътувате до руски град, помислете дали да се облечете и да се отправите към ексклузивна вечер в някои от най-добрите клубове в света.

Мястото на жената е в кухнята?

Мнозина смятат, че руските жени са дискриминирани в сравнение с други държави. Истината е, че руските граждани не са толкова различни в ежедневния си живот в сравнение с американците или източноевропейците. Много хора бъркат руската сантименталност с това, че мъжете трябва да бъдат жестоки и трудолюбиви, докато жените се очаква да бъдат домакини. Това изобщо не е вярно, когато става дума за заетост и ежедневие.

Всъщност Русия има най-голям брой жени бизнес лидери в света, според Ройтерс. Това  противоречи на стереотипа, според който жените трябва да бъдат домакини.

И все пак, в домовете на руснаците съществуват правила: мъжете трябва да бъдат алфа, жените трябва да бъдат добри, деликатни и красиви.

От друга страна, руските мъже се отнасят доста рицарски с жените и трябва да знаете, че очакват такова поведение от всички останали.

Руснаците пушат много?

Въпреки че руското правителство бавно започва да налага строги регулации срещу тютюнопушенето, Русия все още държи едно от първите места по брой на пушачите в света.

Това не означава, че трябва да очаквате цигареният дим да бъде практически неизбежен по улиците. Имайте предвид обаче, че ще се натъкнете на тълпи от пушачи извън повечето клубове и барове. В Русия има много пространство, така че няма да се окажете в облак дим за дълго време. Също така много от по-младото поколение руски граждани са изключително здрави и не пушат изобщо.

Рускините са най-красивите жени?

Вярно е, че руските жени са известни със своята красота. Те са вдъхновителки на много литературни произведения, както и музи за изящни платна на руските художници. Трудно е естествено да се обобщава – да не забравяме, че това се отнася и за българките, французойките и италианките.

Все пак, рускините са известни с пищните си тоалети, кожусите от естествени кожи на най-различни животни, изисканите бижута и безупречните грим и коса. Ако се осмелите да опитате от нощния живот, със сигурност ще срещнете десетки красиви жени. А ако започнете разговор, бързо ще установите, че те също така са изключително интелигентни и любезни – стига да се държите възпитано.