Воден ад и в Гърция: Наводнения в Солун и Халкидики, бедствието взе жертва

Воден ад и в Гърция: Наводнения в Солун и Халкидики, бедствието взе жертва. Река Ропотамо е повишила нивото си, затлачила се е и е преляла.

С илните дъждове засегнаха и съседна Гърция. Наводнения има и в района около Солун и Халкидики, където не малко българи почиват. Бедствието взе и жертва, съобщава NOVA.

Мъж е открит мъртъв в планината, след като е паднал в река.

Река Ропотамо, която преминава през Солун, е повишила нивото си, затлачила се е и е преляла.

Наводнена е къща в близост. Живеещите в нея са успели да се спасят на по-горни етажи на жилището си.

Според прогнозите на синоптиците се очаква леко подобряване на времето.

На Халкидики има локални наводнения, но не се съобщава за жертви и пострадали.

Изключително силните дъждове са засегнали зони в западната част на гръцкия град Солун, както и центъра му, заяви за АНА-МПА директорът на службата на гражданска защита за региона на Централна Македония Хараламбос Стергиадис.

Той посочи, че обилните валежи са засегнали и района на Мудания на полуостров Халкидики, където е имало прекъсвания на електроснабдяването, а също и зоните на Полихни, Тумба и Диавата.

Противопожарната служба е получила над 300 спешни обаждания в цяла Северна Гърция, включително Солун и Халкидики, във връзка с изпомпване на вода, отрязване на опасни дървета и транспортиране на хора до безопасни места. Няколко пътища в региона също са наводнени, блокирайки трафика.

Същевременно кметът на Кастория Янис Корендзидис е поискал обявяване на извънредно положение в неговото населено място от регионалния управител на областта Западна Македония Йоргос Касапидис, след като поройни дъждове причиниха големи наводнения и засегнаха също така и земеделската продукция.

Националната метеорологична служба предупреди, че дъждовете и бурите с гръмотевици и възможни градушки ще засегнат повечето зони на страната, включително островите, днес около обед и вечерта, посочва в. „Катимерини“.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено