Вода, палмово масло и сухо мляко в 25 % от сиренето у нас

Доброто българско сирене все по-трудно се намира. Доказва го и новото проучване на „Активни потребители“. През април от асоциацията са тествали 36 марки сирене и всяка четвърта се оказала в нарушение.

Масово производителите заблуждават клиента още с етикета. Това се случва при 23 от общо 36 марки. В 26 от пробите сиренето е недостатъчно зряло. А във всеки втори продукт съдържанието на вода е над нормата от 55%.

В помощ на измамата работят и най-новите достижения на науката. Най-новият метод за фалшифициране на продукта е употребата на ензима трансглутаминаза. Въпросният ензим позволява от едно и също количество мляко да се направи два пъти повече сирене от нормалното, при това за много кратко време. У нас има засилен внос на този ензим, а той не е разрешен при производството на българско саламурено сирене. Освен това все още не се знае как веществото се отразява на човешкия организъм в дългосрочен план.

Експертите признават, че трудно можем да разпознаем истинското сирене само по външния му вид. Най-добрият ориентир остава цената, която не трябва да пада под 8-9 лева за килограм.

Междувременно, Агенцията по безопасност на храните залови над 7 тона сирене с немлечни мазнини. От тях 4,5 тона ще се върнат в търговската мрежа, но вече с етикет на имитиращ продукт, а останалите ще бъдат унищожени.

- реклама -