Владимир Димитров Майстора, картини откраднати

Внукът на Цанко Лавренов: Крадците не могат да пласират откраднатите картини на Майстора и Киров, може да ги унищожат

Кражбата на платна на Владимир Димитров, на Димитър Киров и на други наши художници от дома на наследник на рода на Майстора е едно от най-мащабните подобни престъпления у нас.

Извършителите трудно ще спечелят много от картините и даже има риск да унищожат плячката си, за да не бъдат заловени.

За това предупреди в студиото на бТВ Лаврен Петров – собственик на галерия и внук на големия български художник Цанко Лавренов.

„Тази кражба не е била насочена към тези конкретни картини. Тези произведения биха били ценни на пазара, но нямат висока стойност, когато са откраднати в България. Не мисля, че има чак толкова малоумни колекционери, които биха поръчали такова нещо”, посочи той.

Лавренов посочи, че чупенето на прозорец показва ниска „технологичност” на самата кражба и вероятно самите престъпници не са осъзнавали, че няма да могат да пласират платната.

„Съществува една опасност тези картини дори да бъдат унищожени, защото са веществени доказателства. Трябва да се действа много бързо, за да могат да бъдат открити”, подчерта Петров.

Той призова всички, които имат подобни произведения като семейна ценност, поне да ги заснемат, за да могат при евентуална кражба да удостоверят пред властите какво точно е задигнато.

По първоначална информация става дума за 5 платна на Майстора, 9 – на Киров и поне едно на друг художник. Имало е и още подготвени за изнасяне.

- реклама -