пуканки

Внимавайте с пуканките – може да са опасни!

Сядаш пред екрана, а пред себе си държиш вкусно ухаещи пуканки, които просто не можеш да спреш да ядеш.

Навремето бабите ни ги пукаха в тенджера на котлона, а днес идват готови – осолени, ароматизирани – само ги слагаш в микровълновата за минута.

Какви опасности крият тези полуфабрикати?

Замисляли ли сте се каква е тази приятна миризма, която се разнася след като отворите пакета с готовите пуканки. Масло? Едва ли.

Всъщност мирише ви на синтетичен диацетил – изкустен химичен аромат, използван широко в хранителната индустрия. Той бил толкова токсичен, че работници от цеховете за пуканки започнали да развиват белодробни болести, при все че работят с маски.

Но, това не е единствения проблем.

По-голямата част от пуканките на пазара се правят от ГМО царевица, включае и тези на българския пазар. В тях има огромно количество сол – около 20% от съдържанието на пакетчето за микровълнова печка. Това надхвърля многократно допустимата доза сол, която трябва да приема човек, а да не говорим за децата, които също са страстни любители на пуканките.

Пуканките са пълни с вредни мазнини

Може би най-големия проблем на полуфабрикатите от царевица е наличието на огромно количество вредни мазнини в пакетчетата с пуканки. В тях се влага хидрогенирано палмово масло, чието съдържание е почти наполовина от наситени мастни киселини.

Това силно предразполага към повишаване на кръвния холестерол и може да увеличи рязко шанса от развитие на сърдечносъдови заболявания, както и да образува артериални плаки.

Така, че следващия път, в който посегнете към пуканките, вече знаете какво има в тях. Затова идете до най-близкия пазар, купете си ронена царевица и си ги направете сами у дома. Така ще може да контролирате както мазнината, така и солта, която ще сложите.

И не забравяйте, че макар и доста калорични, правилно приготвените пуканки са дори полезни!

- реклама -