Внимавайте с диетата! Набърква се в здравето на следващите 3 поколения

Внимавайте с диетата! Набърква се в здравето на следващите 3 поколения

Брилянтният афоризъм, че животът ни се съсипва не от това, което сме изяли от Коледа до Нова година, а от диетата ни между Нова година и Коледа, получи допълнителен заряд. Ново проучване прави връзка между лошото хранене на един човек

и здравето на следващите 3 поколения негови наследници.

Това, което липсва във вашата диета, може да повлияе на физическата годност на вашите потомци, независимо от навиците на децата ви, твърдят учени от университета „Тулейн“ в Ню Орлианс, САЩ.
Различни изследвания от поне 50 години подкрепят идеята, че недохранването в едно поколение може да доведе до вредни генетични промени в наследниците.

Но досега нямаше категорични данни колко генерации могат да бъдат засегнати от диетата на един прародител.

В новото проучване, публикувано в списанието Heliyon, се твърди на базата на опитни експерименти с гризачи, че ефектите се разпростират върху общо 4 поколения – на засегнатите прародители и следващите три. Въздействието наподобява домино ефект – излизането от строя на една плочка нокаутира и няколко следващи. Когато двойките в експеримента са били подложени на меню с ниско съдържание на протеини, тяхното потомство в следващите

 3 генерации има по-ниско тегло при раждането и по-малки бъбреци.

И двете условия са известни водещи рискови фактори за хипертония – високо кръвно налягане, и хронично бъбречно заболяване. Още по-отчайващо е наблюдението, че коригирането на диетите при потомството не оказва влияние и следващите поколения продължават да се раждат с нисък брой нефрони. Нефроните са жизненоважните

филтриращи клетки в бъбреците, които отстраняват отпадъците от кръвния поток.

Човек би допуснал, че подобряването на диетата в първото поколение ще заличи началните вреди. Изненадващо се оказва, че внуците, правнуците и праправнуците могат да се родят с поднормено тегло и нисък брой нефрони. И това е факт, въпреки че никога не са се сблъсквали с глад или бедно на белтъчини хранене, което по дефиниция залага сериозни здравословни проблеми. В допълнение корекцията на диетата в нито едно от поколенията

не успява да върне до нормални нива развитието на бъбреците в наследниците.

Въпреки че храненето на майката е от решаващо значение за развитието на бебето, проучването установява, че потомството от първо поколение е  повлияно отрицателно, независимо дали майката или бащата са имали често дефицит на протеини.

Откритието за трансгенерационното въздействие

върху развитието на бъбреците е едно от най-актуалните знания в областта на епигенетиката. Сравнително новата наука епигенетика се занимава с въздействието на фактори от средата върху генната изява, без да променят ДНК.

Но защо точно недостигът на белтъчини,

а не някое от другите базови хранителни вещества има толкова продължително въздействие върху човека и неговото потомство? Протеините са съставени от „градивни елементи“, наречени аминокиселини. Тялото използва аминокиселини за изграждане и възстановяване на мускулите и костите и за производството на хормони и ензими.

Могат да се използват и като източник на енергия.

Това обяснява защо белтъчините са важни за създаването и здравето на всяка клетка.

Храните съдържат различно количество незаменими аминокиселини.

Животинските продукти (месо, риба, яйца, мляко и млечни храни) имат големи количества от всички основни аминокиселини и са известни като висококачествен протеин. В част от растителните храни също има белтъчини, но с по-ограничен състав аминокиселини. Затова за най-здравословно се препърчва съчетаване на бобови и зърнени продукти.

Тялото не може да съхранява белтъчините

(за разлика от мазнините, които се трупат в депа от мастна тъкан) и отделя всеки излишък. Така че организмът се нуждае от „доставка“ на протеини всеки ден. В съвременния свят дефицитът на белтъчини е проблем в бедните държави и за хората, които следват стриктна вегетарианска или веганска диета.

- реклама -