Внимание! Жълт код за силен вятър в 13 области от страната

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

Източник: НИМХ

В отделни райони ще прегърми. Вятърът все още ще бъде от юг, до умерен, в Източна България и на места северно от планините – временно силен. Минималните температури ще са високи, предимно между 7°С и 12°С, в София – около 7°С.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, към края на деня – и в югоизточните райони от страната. Ще бъде умерен в Дунавската равнина, а през нощта срещу неделя в Североизточна България – силен и с него ще нахлува студен въздух.

Ще бъде предимно облачно, на много места с валежи, главно в югоизточните райони и с гръмотевици. Вечерта облачността от северозапад ще започне да се разкъсва и намалява.

Атмосферното налягане сутринта е значително по-ниско от средното за месеца, но през деня ще започне да се повишава.

Към 14:00 часа температурите ще бъдат от 12°С-13°С в Северозападна България и Софийско до 20°С – в Горнотракийската низина, в София – около 13°С.

По Черноморието

ще бъде облачно с валежи от дъжд, по-значителни по южното крайбрежие, където е възможно да прегърми.

Ще духа умерен, по южното крайбрежие – временно силен, юг-югозападен вятър. Към края на деня вятърът ще се ориентира от запад, а през нощта срещу неделя – от северозапад, по северното крайбрежие ще бъде силен и с него ще нахлува студен въздух.

Максималните температури ще бъдат между 13°С и 18°С. Температурата на морската вода е 8°С-9°С.

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините

ще духа умерен и силен западен вятър, след обяд – северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 1800-2000 метра – от сняг, но след обяд с понижението на температурите границата между дъжд и сняг ще се понижава. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°С, на 2000 метра – около 2°С.

В неделя

облачността ще продължи да се разкъсва и да намалява, след обяд над по-голямата част от страната ще се установи слънчево време. Температурите ще се понижат и преобладаващите минимални ще са от минус 2°С до 3°С, а максималните – между 7°С и 12°С. Вятърът постепенно ще отслабне.

В понеделник ще бъде предимно слънчево.

Сутрешните температури ще са с още градус-два по-ниски, дневните слабо ще се повишат.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено