Внимание: С какви нови практики ни мамят в магазините?

Внимание: С какви нови практики ни мамят в магазините? Стават повече търговските вериги, които прилагат некоректната практика да разпространяват

рекламни брошури и в средата на периода

на кампанията да информират клиентите си, че изобщо няма да доставят някои от стоките с намалени цени или ще ги продават по-скъпо от обявеното в бюлетина.

Неспазените обещания към клиентите

и посочените за това мотиви, както и подходът при съобщаването за настъпилите промени са идентични, което навежда на мисълта за копиране на практиката.

Например, обединяващи прилагащите

тези нелоялни практики търговци са най-често посочваните за разминаванията причини: „непредвидени обстоятелства“ и „техническа грешка“, казва основателят на „Ние, потребителите“ Габриела Руменова, цитирана от БНР.

Понякога тези вериги съобщават, че част

от намалените артикули няма да бъдат доставени, като често става дума за тематични за актуални празници продукти.

Когато се окаже, че цената в магазина ще е по-висока от посочената в брошурата, понякога това е в пъти.

Ако пък търговецът е решил да осигури

заместители на недоставените стоки, обикновено те са по-неизгодни за потребителите като съотношение цена-качество или пък са недостъпни за част от тях.

„Законът за защита на потребителите задължава търговците да осигурят наличности за целия период на промоцията или алтернативни

стоки с идентични цена и характеристики.

Обратното е непрофесионално и недобросъвестно поведение, което представлява нелоялна търговска практика“, коментира Габриела Руменова.

И добавя: Когато търговците решат да

разпространят съобщение за настъпилите промени, как ще докажат, че тази информация е достигнала навреме и до всички потребители, които са получили брошурите в пощенските кутии, в приложенията за отстъпки и онлайн?

Очевидно е, че тези некоректни

практики се мултиплицират във времето.

И няма как да е иначе, след като месеци наред

друга верига използва същия подход

без последствия, тъй като няма данни Комисията за защита на потребителите

да е взела отношение по такъв казус.

След като контролният орган не желае да се намеси, то остава само потребителите да са бдителни и да не допускат да бъдат подвеждани да променят плановете си за покупки заради въвежданите в движение промени от търговците.

- реклама -