нападение, обир, възрастна жена, Виноград, община Стражица каржби

Внимание! Обирите зачестяват

Зачестяване на обирите у нас в последната година и половина.

Тенденцията отчитат криминалистите. Само за последните 6 месеца в страната бяха извършени няколко обира.

През декември 2020 г. беше извършен дързък обир в Перник.

Тогава 4-ма въоръжени нападнаха охранителите на инкасо автомобил и отмъкнаха сумата от около 1 млн. лв.

През април – грабеж за половин милион лева посред бял ден.

Обран е инкасо автомобил, паркиран край заведение за бързо хранене на магистрала „Струма“ край Перник.

На 6 юни в сградата на пощата във Видин влязоха трима маскирани и въоръжени, които направиха опит да разбият трезора. В него са били парите за пенсии на стойност също около 1 млн. лв. Само за ден имаше и два грабежа във Варна и Дупница.

Преди дни мъж с пистолет атакува банков клон в Дупница.

Мъжът нахлува в офис в центъра на града, касиерката обаче успява да го заключи. След стрелба обирджията успява да избяга със сумата от 50 хил. лв. За по-малко от два часа е заловен. В същия ден часове по-късно неуспешен опит и във Варна. 47-годишен мъж в нетрезво състояние нахлува в офиса на банка и заплашва касиерките, настоявайки да му предадат парите. След опит за бягство е задържан.

Неблагоприятната тенденция съвсем не е в края си.

Най-вероятно става въпрос за по-дълготраен тренд на зачестяване на престъпленията, криминалният експерт Иван Савов по бТВ.

Когато имаме криза в едно общество, зачестяват престъпленията, зачестяват дръзките обири, увеличава се хазартът и още няколко неща, които за съжаление в България съществуват като белези вече. Този вид дръзки престъпления са част от една тенденция, която е свързана с общото състояние на хората – на разочарование и страх“, обясни Савов.

Според него е необходимо създаването на програма в дългосрочен план за повишаване на сигурността на различни институции, където би могъл да се извърши обир. Превенцията се осъществява и чрез редовни охранителни обследвания, които досега се извършват само формално. „Създава се охранителна карта на даден обект – тя има за цел, както да покаже слабостите в охраната, така и да дава актуална информация на службите, ако в даден момент в този обект се случи въоръжен грабеж. Тези действия години наред се извършваха проформа“, обясни експертът.

Летните месеци се оказват и най-примамливи за крадците в домовете, предупреждават от МВР.

Най-често обирите стават преди обяд – между 09:00 и 12:00 ч. А най-уязвими са жилищата на ниските етажи – до 3-ти.

През първите 5 месеца на годината са регистрирани над 1700 кражби. Заради пандемията те са по-малко от миналата година, като всяка трета е разкрита.

 

- реклама -