Гърция, шофьори, глоби наказания

Внимание! Нови тежки наказания за некоректните шофьори в Гърция от 1 юли

До три години затвор за шофиране след употреба на алкохол.

Това е само една от тежките санкции за пътни нарушения, които Гърция въвежда с промени в Наказателния си кодекс от 1 юли.

Такива са санкциите и за водачи, които управляват кола, ако са психически или физически изтощени, за шофиране по национални или регионални пътища обратно на посоката на движение, по тротоари или площади, както и за неизправен или претоварен автомобил.

Една година лишаване от свобода е наказанието за шофьор, поставил на риск живота на трето лице, а десет години  – за причинена тежка телесна повреда. При причиняване на смърт на повече от един човек е възможна и присъда доживотен затвор.

При невнимателно шофиране, което може да предизвика опасност за живота на трети лица или повреда на чужда собственост – до две години затвор.

200 евро глобяват комшиите, ако се пуши в присъствието на деца. Толкова е санкцията и ако тегличът ви стърчи от бронята. 50 евро се плаща за карането с джапанки и чехли, като проверките за това се правят още при изхода на плажовете.

Преминаването на червен светофар коства на нарушителите 700 евро. Плюс отнемане  на регистрационните табели на автомобила за 60 дни, както и шофьорската книжка на водача за 20 дни.

Според експерти  именно строгите санкции са причина водачите да са по-дисциплинирани.

- реклама -