Внимание! Нова схема за обир на апартаменти (Съвети как да се опази

Внимание! Нова схема за обир на апартаменти, предупреждават в нета ужилени.

„Здравейте! Искам да предупредя за нов вид измама.

Вече ни се случи на ул. „Коста Лулчев“. Така започва публикация на столичанин в социалната мрежа Фейсбук, пише Sofia24.bg.

Той иска да предупреди съкварталците си от квартал „Гео Милев“. Ето какво още казва мъжът:

„От няколко дни съседите ни са забелязали съмнителни лица от ромски произход да се въртят около блока. Все жени, които уж чакали хазяина да им отвори вратата, защото били на оглед за апартамент под наем. Явно са успели да влезнат, защото имаме разбити 2 апартамента.Камери нямаме, но след този случай ще сложим. Моля Ви, бъдете бдителни и внимателни“.

Основни съвети на криминалистите за сигурността на дома:

1. Да запазим дискретност относно предстоящите си планове. Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.

2. При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват: пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

3. Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ. А, ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

4. Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места. Заключвайте дома си, дори когато излизате за малко.

5. Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи. Информаторите на крадците могат да са най-разнообразни.

Как да реагирате, ако намерите жилището си разбито?

Не влизайте в него и не пипайте нищо. Обадете се на полицията и до идването на дежурната оперативна група пазете никой да не влиза в жилището и да не пипа и размества нищо в него. Най-малкото крадецът може да е още вътре и заварен на местопрестъплението може да прояви агресивност.

- реклама -