пчела насекоми проучване изчезване

Внимание! Насекомите изчезват

Насекомите по цял свят намаляват, а до няколко десетилетия 40 процента от видовете изобщо няма да ги има.

Тревожната тенденция е констатирана в мащабно проучване, публикувано наскоро в Biological Conservation.

В него са отбелязани и причините, поради които насекомите умират.

Основната причина е разрушаването на местообитанията – вече няма достатъчно подходящи местообитания за насекомите. Друга причина е използването на пестициди. И третата причина – това са промените в климата.

Пеперудите са сред най-застрашените видове. Пчелите, мравките и бръмбарите изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците и влечугите. Пчелите са особено уязвими особено в държавите, познати като развити икономики.

„Колко трябва да сме притеснени ли? Много. Поминъкът ни зависи от насекомите – това е много тревожен факт. Производството на храна зависи от насекомите, те опрашват цветята, освен това влизат в хранителната верига на животните. Ако насекомите изчезнат или броят им значително намалее, ще има големи последствия“, твърди Франсиско Санчес-Байо, учен от университета в Сидни.

Без съмнение ще бъдат засегнати и хората. Дори и най-високите технологии не могат да предпазят човека от самия него. Така че изводът на учените е, че наистина не може да продължим по начина, по който живеем. Природата ни предупреждава. Това са сигнали, че трябва да променим поведението си.

И още един неприятен, но важен детайл от проучването: не всички насекоми намаляват. Мухите и хлебарките, например, стават дори по-многобройни. И това въобще не е успокоително.

 

- реклама -