Внимание! Кърлежи

Кърлежи полазиха цялата страна. Тяхната популяция е огромна след дъжда и заради неокосените площи, които не се пръскат със специални препарати.

Четири случая с лаймска болест, и 13 с марсилска треска са регистрирали експертите от Националния институт за заразни и паразитни болести за по-малко от седмица.

Общо 79 са случаите на лаймска болест от началото на годината до сега, което е почти двойно повече спрямо първото полугодие на 2015-а.

За седмица броят на инфектираните от кърлежи с марсилска треска се е увеличил от 8 на 13 човека.

Лаймската болест е изключително опасна. И протича коварно – само със зачервяване на кожата, което не притеснява човек. То изчезва след месец. През това време обаче инфекцията вече е навлязла в кръвта. Бактериите, които я причиняват, се загнездват в нервната система или ставите. Те много трудно се лекуват в напреднала фаза, защото причинителите достигат зони, недостъпни за антибиотици или антитела.

Марсилската треска се проявява след 3-7 дни скрит период, с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3-4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата. Ако не се лекува, може да бъде засегнат черният дроб, бъбреците и нервната система.

- реклама -