ховърбордите

Внимание! Ховърбордите могат да бъдат опасни

Внимание! Все по-популярните ховърборди или електрическите скейтборди могат да бъдат опасни, ако не отговарят на определени технически изисквания.

Тези машини попадат под контрол в обхвата на директивата за машини. От Държавната агенция за метрологичен и тихнически надзор предупреждават, неспазването на основните указанията за безопасност може да доведе до сериозни телесни наранявания и дори смърт.

88552240_6_585x461_30-hovarbord-hoverboard-elektricheski-skuter-hover-board-_rev001Какво представлява ховърбордът?

Ховърбордът има две колела, които балансират, транспортират потребителя с помощта на батерия, задвижвана от безчеткови мотори.

Използва се цифрови жироскоп модули и сензори за ускорение и за изчисляване центъра на тежестта на потребителя. Може да се движи напред, назад, да се завърта в двете посоки или да завива на място на открито и закрито.

Издържа човек с минимално тегло от 15 кг и максимално – до 120 килограма.

91912486_3_585x461_50-hoverboard-hovarbord-hoverbord-65-810elektricheski-skuter-drugiОсновния проблем при ховърбордите е прегряването на батерията по време на зареждане, което често води до експлозия.

Този вид машини не са масово разпространени у нас заради високата им цена. Ако намерите ховърборд под цена от 400 лева – вероятността да не отговаря на изискванията е голяма.

imagesТова са продукти, които се продават онлайн и от ДАМТН съветват потребителите да не купуват ховърборди в нисък ценови клас, тъй като това със сигурност е показател, че продуктът няма да издържи тестовете.

Метрологичната агенция е извършила проверки на митница при внос на 19 модела ховърборди (общо 1280 бройки), но не са констатирани несъответствия.

Предстои агенцията да закупи евтини продукти и те да бъдат изпитани до края на лятото.

- реклама -