хакерска атака, портал, сертификати,

Внимание! Хакери крадат банкови данни, ето как

Хора сигнализираха за опити за измама на клиенти на една от банките. Така наречените „фишинг“ атаки най-често се случва чрез електронната поща.

Целта им е с изпращането на автентично на пръв поглед съобщение от банка, институция или фирма, за да се съберат лични данни или банкова информация от потребителя.

Ще я наречем Яна.

Наскоро тя тегли по-голяма сума пари от банкомат. Час по-късно получава имейл, че поради съмнителна активност електронното банкирани и банковата карта са блокирани, съобщава БНТ.

„Реших, че тъй като съм теглила много над лимита няколко пъти, вероятно това е станало причина по някакви съображения банката за известно време да блокира електронното ми банкиране и последвах линка. Попълних си банкова информация без изобщо да подозирам и всъщност на следващия ден в електронното ми банкиране пристигна съобщение, че банката няма практика да изпраща имейли на своите клиенти“.

Банката описва подробно случая с тази електронна измама чрез „фишинг“. От обаждане на служител на банката Яна разбира че, малко след получаване на данни е направен опит и за разплащане „Интересното е, че това са големи брандове модни и салон за красота, което ме навежда на мисълта, че човекът, който извършва тази измама е жена“.

За да не станете жертва на „фишинг“ атака проверете имейла адреса на подателя. Ако българска банка ви изпраща съобщение с домейн от далечна дестинация или има правописна грешка в съобщението – вероятно е измама. Ако имате съмнения се свържете с банката и проверете дали съобщението наистина е изпратено от тях.

Николай Кръстев, интернет експерт: „Можете да избегнете 90% от заплахите не само с електронната си поща, но и в социалните мрежи, ако паролата ви е с минимум 16 символа, сменявате я на всеки 6 месеца и използвате функцията за двуфакторна верификация“.

А за Яна тази история все пак е със щастлив край – тъй като не е имало остатък по сметката, който измамниците да откраднат.

- реклама -