молнупиравир, лекарство, грип, коронавирус

Внимание: Грип тип Б набира сила и протича по-тежко

„По-големият брой болни, постъпващи за преглед и лечение в момента с респираторни вируси или с грип са децата, посещаващи детски градини и ясли и учениците, особено тези в предучилищната възраст.

Заболяването в момента набира сила,

а там където родителите не желаят да бъдат ваксинирани децата им с основните ваксини от Имунизационния календар, заболяването протича много по-тежко, понякога се стига и до фатални случаи“, каза за БНР д-р Йордан Христов, кардиолог и общопрактукуващ лекар в Медицински център на УМБАЛ „Лозенец“.

„Постъпват в момента най-вече

пациенти с респираторни и сърдечни заболявания, като за щастие се наблюдава отстъпване на Covid пандемията.

Нормално е в Китай да има повече случаи на заболели с Covid -19, защото и населението там е в пъти по-голямо.

Това, което тук у нас ме притеснява,

е по-големият брой хора, постъпващи с грип тип А и грип тип Б. Новият тип Б протича по-тежко, по-дълго, с по-висока температура, мускулни болки, кашлица, симпотимите по-бавно отшумяват, може да се каже и, че при него по-често се стига и до усложнения.

При малките деца особено

се наблюдава и по-тежко протичане и с по-висока температура. Това кара хората да търсят и второ мнение, по-често да посещават и специалист.

В момента тип Б настъпва по-яростно.

Най-притеснителните усложнения са пневмония в дясната част на белия дроб – дясностарен тип пневмонии. Те бяха много характерни за Covid инфекциите.

Затова първото нещо, което правим в сегашната напрегната грипна обстановка, е да пращаме пациентите първо

да си направят от комбинираните тестове

– за да не се стига до истерии, да се знае дали е грип или Covid, и да можем да започнем най-точното лечение и да са спокойни и хората“, каза д-р Христов.

Той сподели още, че определено специалистите и личните лекари са затруднени без тест как да подходят

при изписването на терапия,

заради различните вирусни инфекции, които върлуват сега. Затова тестът е от първостепенно значение, след това идва образната диагностика или кръвните изследвания.

„И нашата практика е много натоварена.

Имаме около 3000 пациенти, но обстановката, особено в София е много натоварена и традиционно през зимните месеци се стига и до паника.

Заболяването в момента варира

много – болни са и най-малките деца, и най-възрастните. Но заради контакта на тези групи с хората в активна възраст, в крайна сметка боледуват и те – работещите и във възраста 40 – 45 години. Защото заболяването се препредава.

Не можем все още да си обясним,

защо по-често в дясната част на белия дроб се появява тази пневмония като усложение.

Но е сигурно, че пациентите, които по-често достигат до усложнения след вирусна инфекция това са с придружаващи заболявания, като сърдечно-съдовите,с ритъмно проводна нарушения,но най-застрашени от

грипната вълна са пациентите с ХОБ

(хронична обструктивна белодробна болест на сърцето) , с астма и с белодробни заболявания, с дихателна недостатъчност.

Тези пациенти, които са си поставили ваксина – противогрипа, против Covid- 19, децата с пълен цикъл на Имунизационен календар, боледуват по-леко, заяви още д-р Йордан Христов от УМБАЛ „Лозенец“.

Според д-р Христов огромна е

разликата как протичат заболяванията при ваксинирани и при неваксинирани пациенти.

При неваксинирани те протичат доста агресивно, развиват се много тежки симптоми, при децата може с гърчове, а при възрастните

с пневмонии, и пациентите много

по-тежко го преживяват. А НЗОК е осигурила безплатни ваксини за най-възрастните хора срещу грип, а за малките деца безплатни ваксини от Имунизационния календар.

При нас идват ваксинирани възрастни хора срещу

грип и при тях протича само с хрема, оплаквания на горните дихателни пътища и болки в гърлото.

Д- р Христов коментира и темата за липсващите лекарства Пулмикорт и Вентолин, както и антибиотици.

По думите му причината за това е, че много от родителите, които са свикнали с тези медикаменти за дихателните пътища при децата, през змата се презапасяват.

„Всяка зима и при всеки бум на пандемия изчезват лекарства.

Едната прична е в презапасяването, другата липса на достатъчно складови наличности, или експорта на тези лекарства към други страни. Но аптечната мрежа е много голяма и ако нещо изчезне, то ще е за кратък период“, каза д-р Христов.

По отношение на антибиотиците и дали има недостиг в аптечната мрежа, той посочи, че винаги има заместители на даден вид антибиотик, много от тях са и широкоспектърни и би могло да се замени едно лекарство с друго,което иам същите характеристики.

Проблемът е, че се лекуват вирусни инфекции с антибиотици, което е погрешно и не трябва да се прави.

„Проблем с антибитоците не съм наблюдавал.

Може в някоя малка аптека да липсва даден антибиотик, но винаги има възможност да се замени с друг, но със същата активна съставка, това фармацевтите го знаят“, поясни общопрактикуващият лекар.

„По въпроса за осигуряването на легла за хоспитализация на децата с респираторни заболявания, винаги може да се преструктурират легла и да се намери изход. От друга страна във връзка с големия наплив от болни – има случаи, в които детето късно се води в болница, лекува се в къщи, по телефона, изчаква се, а то се влошава.

Има я и другата ситуация – детето е само със сополи, но родителите искат да го хоспитализират.

А то има разработена здравна политика в този аспект – първо се насочваш за преглед при общопрактикуващия лекар на детето, или към МЦ, ако е в неработен ден или през нощта, тогава специалист преценява дали това дете е да болница.

В повечето случаи родителите водят директно в болница децата, или в спешната помощ, тоест не се прави триаж и става натрупване на хора.

А съставът на лекарските екипи не е безкраен.

Това, което бих посъветвал родителите, когато детето е болно, да останат спокойни.

Защото и аз, и колегите ми наблюдаваме, че родителите идват все по-често паникьосани и изнервени, независимо какво е заболяването, искат всичко да се случи на момента. Което е разбираемо за един родител, но медицината не е устроена така.

Има базисни неща, които трябва да се спазват – диагностика, изследване и т.н.

От началото на следваща седмица в УМБАЛ Лозенец ще бъдат налични и постковидпакети, от които ще могат да се възползват пациенти, прекарали коронавирусната инфекция и прекарали грип. Причината е, че се оказва, че много от усложненията на Covid – 19 се оказват дългосрочни. Затова пациените е добре да се проследят месеци след прекараното заболяване, защото то може да е довело до влошаване на техни предществащи основни заболявания – сърдечно-съдови, на дихателната система или ендокринни.

Най-честото усложение след Covid- 19 са аритмиите или т.нар. предсърдно мъждене. Следват хипертония, дихателна недостатъчност, задух, астматични пристъпи, неврологични и мозъчно съдови инциденти и тромбооборазуването.

Защото най-лошото нещо на едно вирусно заболяване е инвалидизацията, до която може да доведе. И това искаме да избегнем и сме си го поставили като цел в Медицински център – Лозенец – профилактиката на нашите пациенти, както и качественото проследаване на изписаните от болница Лозенец пациенти.

Пакетите са разработени след задълбочен консилиум от мултидисциплинарен екип от болница „Лозенец“. В тях има разширени кръвни биохимични изследвания, образни изследвания на сърдечно-съдовата и белодробната система.

Д-р Христов очаква, ако няма изненади, грипната вълна да приключи в края на февруари и началото на март.

- реклама -