Внесоха в парламента два проекта за оказване на военна помощ на Украйна

Внесоха в парламента два проекта за оказване на военна помощ на Украйна. Два проекта за решение за оказване на военна помощ за Украйна

са внесени в деловодството на парламента,

показва справка на БТА в интернет страницата на институцията.

Първият проект на решение е внесен още при откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври от „Демократична България“ (ДБ) и е за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна.

Вторият проект на решение е внесен на

24 октомври от ПГ на ГЕРБ-СДС. Той е за предоставяне на военна и техническа помощ за украинската страна.

Проекторешението на ГЕРБ-СДС предвижда Министерският съвет (МС)

да подготви и внесе проект на решение на НС

за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна. Според проекта МС трябва в срок до един месец от приемането на решението да извърши и одобри преглед на възможностите за предоставяне на

налично въоръжение и техника,

отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на България, чрез подмяната им със съвременни и съвместими с нашите съюзници отбранителни системи. В него се предвижда МС да проведе преговори с правителствата на съюзниците ни в НАТО за предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване на

остарялото съветско въоръжение и техника.

Предвидено е още МС, в рамките на инициативата на НАТО за усилване на източния фланг, да проведе консултации за разполагане на сили и средства, гарантиращи сигурността на страната, включително и за съвместна охрана на въздушното пространство на Република България до постигане на пълни оперативни способности и носене на бойно дежурство от първите осем самолета F-16.

Освен това се задължава МС съвместно с

правителството на Украйна да идентифицира и предложи на Народното събрание пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната, както и подкрепа за съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека.

Проектът на решение на ДБ е за

„укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна“.  С него се задължава МС в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от

Народното събрание веднага след подписването.

С проекта на решение се възлага още МС в срок от 30 дни да внесе в Народното събрание всеобхватна Програма за превъоръжаване на Българската армия с отчитане на решението за предоставяне на военна техника и въоръжение на Украйна и планове за придобиване на заместваща техника от съюзниците, развитие на съюзническата помощ за Въоръжените сили на

България с многонационални сили, разположени в България.

Според текста Програмата за превъоръжаване следва да отчита плана за нарастване разходите за отбрана за достигане на бюджет за отбрана от минимум два процента от брутния вътрешен продукт.

От ДБ предлагат в десетдневен срок от

приемането на проекта на решение МС да организира консултации със съюзниците в НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение за Българската армия в съответствие с предложените от тях механизми.

Според проекта за решение в срок до края на

октомври МС трябва да направи оценка на конкретните възможности на България, като отчита, че подкрепата за Украйна трябва да доведе и до укрепване на отбранителните способности на България, в

това число чрез обновяване и модернизация на Българската армия.

Възлага се на МС да внесе в Народното събрание за приемане Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап, както и законодателни промени в областта на отбраната.

От ДБ предлагат създаването на временна

парламентарна комисия по контрол на изпълнението на решението.

Относно предстоящите решения и предложения в НС за предоставяне на военна помощ за Украйна президентът заяви,

че всичко това увеличава риска от въвличането

на България във войната, която „се разгаря и разширява не само своя пространствен обхват, но и формите на противопоставяне“.

„Някои от тях ги виждаме, те пълзят и насам.

Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Вие вярвате ли го? Защото аз не го вярвам“, допълни Радев и призова още веднъж към разум и отговорност.

Още повече, че отнемането на въоръжение в момента от състава на българската армия, без да е попълнено с нови образци,

което е много дълъг процес, ще задълбочи дефицита

от способности за един дълъг период, в който се влошава средата за сигурност, посочи държавният глава.

„Първостепенна задача на българския парламент е най-сетне да попълни комплекта на българската армия и сериозно да се заеме с нейната модернизация. Трябва да се мотивират и хората в армията, които са забравени, за да бъдем съвместими с нашите съюзници“, посочи Радев.

Проекторешението на „Демократична България“ за

военна помощ за Украйна е механизъм за модернизацията на Българската армия. В името на тази цел сме готови да работим с всички политически сили по тази тема. Няма никакви договорки. Има обща воля да работим за модернизация на Българската армия.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“

 Христо Иванов в кулоарите на парламента по отношение на това, че ГЕРБ И ДБ внесоха две проекторешения за предоставяне на военна помощ.

 БТА
- реклама -
error: Съдържанието е защитено