невинност прокуратура, дела, изборни нарушения

Внесен е обвинителният акт за атентата в Сарафово

Обвинителният акт за терористичния атентат в Сарафово е внесен днес в Специализирания съд.

Преди седмица президентът Плевнелиев, на среща с израелския си колега Реувин Ривлин съобщи, че е „Въпрос на дни е извършителите на атентата в Сарафово да бъдат изправени пред съда”.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че актът ще бъде внесен до 15 юли. Така, днес 15 юли, обвинителният акт е внесен в края на работния ден.

Атентатът

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака.

При кървавата баня загинаха

  • петима израелски граждани,
  • шофьорът на автобуса, български гражданин,
  • извършителят на атентата.

При инцидента бяха ранени 35 души.

Разследването

На 25 юли 2013 година, за свързани с атентата бяха идентифицирани Мелиад Фара, роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин.

В периода 28.06 – 18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. „Слънчев Бряг“ и с. Равда.

На 20 февруари 2014 година главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по делото за атентата в Сарафово има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно.

Цацаров:“Третото лице пряко е участвало в атентата“

На 7 април 2014 година, стана ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец.

„Ливанската връзка“ се допълва от другите двама установени атентатори от Сарафово – Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство. Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там.

Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет. На 16 юли 2014 година излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от „Хизбула“, изтеглен от банкомати в Несебър.

Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фара свързва терористите с военното крило на „Хизбула“.

- реклама -