Внедрен агент на ФБР или влюбена в терорист- историята на Даниела Грийн

Пред 2014 година  Даниела Грийн, част от разследващия екип на щатското контраразузнаване, влиза в близък контакт с Денис Кусперт, по-известен с рапърския си псевдоним Десо Дог или както го наричат – „попзвездата на джихада“.

Десо Дог е роден в Германия, но това не пречи да го считат за един от най-популярните активисти на терористичната организация „Ислямска държава“, защото неговата „работа“ е да възпява делата на фанатичната ислямистка касапница в Сирия.

И не само че изпълнява задълженията си с охота, но го прави наистина успешно, защото привлича десетки потенциални бойци през онлайн-мрежите на групировката.

Даниела пък е родена в Чехословакия преди 38 години. Живее за известно време в Германия, но впоследствие се омъжва за американски войник и емигрира в САЩ. Завършва Университета Клемсън в Южна Каролина, където прави магистратура по история.

Грийн започва да работи за ФБР като външен експерт-лингвист през 2011 г. За да заеме позицията, трябва да премине през задължителна процедура за проверки и даване на достъп до класифицирана информация.

През януари 2014 г. постъпва на работа в службата на ФБР в Детройт, като част от разследващия екип по делото срещу германски терорист, посочен в съдебните документи като „Лицето А“.

CNN успява да потвърди, че зад това наименование се крие именно Денис Кусперт „Десо Дог“!

 Даниела успява много добре да изиграе своята „двойна роля“ – да се омъжи за Десо Дог, да спечели доверието му и да установи контакт с негови познати, които също имат взаимоотношения с ИДИЛ. В същото време тя успява да предаде на Щатите важна информация за плановете на групировката и да съдейства за предотвратяването на няколко терористични атаки.

През целият този период обаче ФБР третират Грийн като враг на държавата, като американски гражданин, заел страната на тероризма и изменник, който служи непълноправно със служебното си положение. И всичко това с цел да ѝ осигурят по-добро прикритие.

По неясни пътища и мотиви, тя успява да избяга от Сирия, докато нейният съпруг-терорист участва в бойни процеси за фанатичната ислямистка групировка.

Когато се връща в САЩ, тя влиза в затвора заради обвинението в заплаха за националната сигурност. Само Даниела и работодателите ѝ от ФБР обаче знаят дали това не е бил добре премислен ход с цел съпругът ѝ и неговите приятели терористи да не заподозрат, че бракът им всъщност е бил част от доста по-прецизен и задълбочен план.

Прекарва в затвора близо 2 години, през които разследването на медията предполага, че е имала протекцията на ФБР и това е било извършено единствено с цел да предпазят живота ѝ.

И макар ФБР още да няма категорично становище за случая на Даниела Грийн, фактите са ясни: благодарение на съгласието си да сътрудничи на службите, Даниела Грийн получава присъда от едва 2 години – много по-ниско наказание от това, което съдът обикновено присъжда дори на лицата, направили неуспешен опит да заминат за Сирия с цел джихад (средно около 13 години).

В САЩ случая набира все по-голяма популярност, а обществото и медиите наричат Даниела „булката на джихадиста“.

Днес Грийн е на свобода, работи като управител на салон в хотел в САЩ. Отказва да говори пред журналистите от CNN, като посочва, че не иска да постави в опасност живота на семейството си.

Теориите

Според едни Грийн е била агента на ФБР, според други тя се е влюбила в терориста, но после се е разочаровала и завърнала в родината. Трети се съмняват, че цялата история е измислена от CNN и е фалшива новина.

Историята е достойна за филм.

- реклама -