ВМЗ Сопот ще произвежда дронове съвместно с израелска компания

ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати /дронове/. Това стана по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на израелската компания.

Aeronautics Group е глобален лидер в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати, има над 70 клиента по целия свят, в това число продава и на НАТО. Договорът за трансфер на технологии ще даде възможност на ВМЗ за собствен бранд български безпилотни летателни апарати, както и тяхното сервизиране, поддръжка и обслужване.

Министър Караниколов подчерта, че инвестициите в нови технологии са основен фактор за растеж и че Израел е световен лидер в иновациите, които добавят висока стойност в производството. Износът в сектора на продукти, свързани с отбраната за миналата година, отбелязва над 20% растеж, стана ясно на срещата.

Ади Коен, директор „Бизнес развитие и маркетинг“ на Aeronautics, посочи, че израелската компанията счита страната ни за важен хъб за стоки за въздушната авиация. „Заедно можем да навлезем на нови пазари“, допълни той. По думите му целта е да се установи в България линия за асемблиране и производство на безпилотни летателни апарати.

Председателят на Борда на директорите на ВМЗ Сопот Атанас Богданов смята, че подписването на договора е важна крачка в желанието на ВМЗ за развитие в нови високотехнологични области, което е част от стратегията на Министерство на икономиката за извеждането на дружеството в сектора на новите технологии. Според Богданов ВМЗ ще бъде основен двигател и човешки ресурс по този проект.

- реклама -