ВМС обезвредиха мини от Първата световна война

Българските Военноморски сили проведоха противоминни действия за унищожаване на мини от Първата световна война, които бяха открити по време на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”. На морското дъно бяха  намерени пет бойни морски мини тип „ЕМА“ и една морска мина тип „EMC“. Боеприпасите бяха открити по време на планираната в рамките на учението противоминна операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2).

Мините  тип  „EMA“  са  котвени,  контактни, с размери 1,6 х 0,8 м. и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница. Мината тип „EMC“ е също котвена, контактна, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.

За осигуряване на безопасността районът, в който бяха открити мините, беше изолиран за корабоплаване и подводни дейности. Противоминните действия са проведени от 6 ноември до 18 ноември 2020 г. в Несебърския залив. Координатор и ръководител на взривните дейности беше капитан III ранг Илия Стойчев – началник на центъра за подготовка на водолази и бордни спасители.

В противоминни действия участваха минен ловец „Цибър“, водолазните катери „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и „Форос“, водолазните групи за извършване на обследване, откриване, маркиране и подривявяне на открити морски мини от Пункт за базиране Варна и Пункт за базиране Бургас, както и водолазната група на минен ловец „Цибър“.

- реклама -