ВМС: Няма релана заплаха от плаващи мини в Черно море

Военноморските сили вземат всички мерки за усилване на наблюдението и следене на ситуацията в Черно море, увери на брифинг командирът на ВМС .

На 18 март след публикация на Руската федерация и няколко известия до мореплавателите беше обявено,

че са забелязани плаващи мини в Югозападната, Северозападната и Западната част на Черно море.

В публикацията се твърди, че това са мини от два типа, които украинските военноморски сили са поставили в началото на конфликта, предаде БНТ.

Контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че е извършен детайлен анализ на цялата получена информация.

По думите му публикациите на Руската федерация е по-скоро затрудняване на корабоплаването и създаване на страх и напрежение сред коребоплавателите и крайбрежните държави, отколкото наличие на реална заплаха.

Той не изключи и възможността да има отделни мини, които по някаква причина са се скъсали от дрейфа.

Вълнението на морето след 18 март, когато е получена информацията, е 2-3 бала,

което според командира на ВМС е много малко вероятно да скъса минепостовете на мините и те да започнат да плават в морето.

Контраадмирал Михайлов каза, че до мореплавателите в началото на конфликта е изпратено известия, в което са обявени минните заграждения в Северозападната част на Черно море.

От този момент във ВМС е усилена системата за наблюдение, включващо и периодично облитане на акваторията и разгръщане на кораби на море.

Взети са всички мерки, за да може при съмнение или откриване на плаващи обекти да се реагира своевременно.

Имало е един такъв случай миналата седмица, където е подаден сигнал, че е забелязан предмет на 14 мили югоизточно от нос Галата. Изпратен е кораб с водолази. Оказало се е, за щастие, откъснат се буй.

Какво представляват предполагаемите мини?

Единият тип са малки котвени мини с тегло на бойния заряд 20 кг и диаметър 53 сантиметра. Няма батерия, която да е изтощи и може да бъде опасна много дълго време.

Друг тип са контактни противодесантни мини с диаметър около 27.5 см и тегло на бойния заряд 3 кг. Предназначени са да противодействат на плаващата техника.

Такава мина не би представлявала сериозна опасност за голям кораб. Много малка е вероятността такава мина да попадне навътре в морето.

Ако има силно вълнение, то по-скоро би ги изкарало на брега, където са поставени.

По-рано днес Областната администрация в Бургас свика спешна среща с държавните институции във връзка с информациите, че морски мини, поставени на плажа в Одеса,

са били отнесени от буря и плуват в Черно море, и представляват заплаха за плавателните съдове.

Взети са всички мерки да бъдат информирани риболовните лодки и останалите лодкостоянки за евентуална опасност от появата на мини, а също и товарните кораби.

За щастие, времето в момента работи за нас и няма кораби в открито море, съобщи областния управител на Бургас Стойко Танков.

Нито една институция няма информация за забелязани такива обекти, гражданите могат да бъдат спокойни, допълни той.

 

- реклама -