ВМРО, секции, чужбина, Турция, намеса

ВМРО: Спрете намесата на Турция в България – върнете ограничението за секциите в чужбина

ВМРО призовава всички български партии в 47-ото Народно събрание да върнат старите разпоредби за гласуването в чужбина, а именно да бъде ограничен броят на секции за гласуване в Република Турция. Това се казва в позиция на партията на Красимир Каракачанов, изпратена до месиите.

„На 14 ноември всички българи видяха, че Турция отново се меси безпрецедентно във вътрешната политика на България. Над 80 хиляди гласа в Република Турция бяха организирани под строй да гласуват за определена протурска партия (ДПС) и техния кандидат за президент Мустафа Карадайъ.

Припомняме, че през 2015 г. по предложение на ВМРО броят на секциите за български избори в чужбина бе ограничен до 35 за държави, които не са в ЕС. Това обаче бе променено от т.нар. „партии на промяната“ през април тази година по време на краткия живот на 45-ия парламент. Така отново бе отворена врата турската държава да определя българските съдбини. Тогава новите пишман реформатори със заявката за промени, всъщност промениха единствено изборния закон с егоистичната си надежда, че ще вземат много гласове от българската в чужбина. ВМРО тогава предупреждаваше, но никой не ни послуша, включително и президентът, когото апелирахме да върне закона за преразглеждане. Затова и питаме: Докога алчни за власт политици, но незачитащи националните интереси ще определят бъдещето България?!

ВМРО винаги се е противопоставяла на турското влияние у нас. Затваряхме граници, за да не допускаме организирани автобуси с хора, които не говорят и не четат на български език, да гласуват на избори в България.

През 2017 г., когато бяха в сила нашите промени в Изборния кодекс за до 35 секции в държави извън ЕС, ДПС получи от Република Турция 13 хиляди гласа, а на изборите от 14 ноември 2021 г. тази партия получава над 80 хиляди гласа.

Сега предстои втори тур на президентските избори. Без значение кой ще спечели – Герджиков или Радев, то от ВМРО сме категорични, че изборът трябва да е на българските граждани, а не на чужда държава.

ВМРО призовава българските политици да преглътнат личното си его и политически пристрастия и да защитят националния интерес – да върнат старото положение в Изборния кодекс в държави извън ЕС да се разкриват до 35 изборни секции. Само така няма да допуснат чужда държава да определя българската вътрешна политика.

Изразяваме готовност за протестни действия и затваряне на границата, за да спрем това безхаберие на партиите, които вместо промяна са на път да извършат национално предателство.“

- реклама -