ВМРО

ВМРО предлага нов вид лични документи за българите зад граница

Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ за живеещите зад граница хора с български произход.

Вносителите предвиждат новият документ да се казва „Карта българин“

Всички лица от български произход, които живеят зад граница и нямат българско гражданство, ще имат право да кандидатстват за нея. С картата те ще могат да пребивават трайно у нас, както и да учат и работят. Документът ще важи само за територията на България и няма да дава права, каквито имат само българските граждани, като правото на глас например.

Законопроектът има за цел да подпомогне сънародниците ни зад граница, намиращите на териториите на Украйна, Молдова, Северна Македония, Албания, Сърбия и други държави, а от ВМРО увериха, че при разработването на текстовете са участвали различни експерти и юристи.

Предвидено е органът по издаването документите да бъде МВР

„Знаете какви са проблемите с получаването на българско гражданство – минават години, докато българите в чужбина го получат. Затова сме разработили този закон, каквито подобни има в Полша и Гърция“, аргументира предложението депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.

Според партията предложението ще помогне за справяне с демографската криза, привличане на млади хора да учат в България, които впоследствие да участват и на трудовия пазар.

Новият документ може да стане факт чрез промяна в Закона за българските лични документи. От ВМРО изразиха надежда предложението им да бъде подкрепени и от останалите партии.

- реклама -