ВМРО-ДПМНЕ издига жена за кандидат-президент

На партийния форум в Струга най-голямата опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ издигна кандидатурата на проф. Гордана Силяновска Давкова за предстоящите президентски избори в страната.

Тя получи 408 гласа от общо 519 гласували. Силяновска се състезаваше с още 8 кандидати – Влатко Гьорчев, Филип Петровски, Горан Ангелов, Илия Димовски, Сашо Култешовски, Никита Шекутовски, Васко Костов и Георги Манасков.

„Аз съм наясно, че на избори не се отива, ако зад Вас не застане една силна партия…Не съм националист. Аз съм привърженик на правовата държава. Законите трябва да бъдат в рамките на Конституцията. Родена съм в Охрид в турска къща. От 10 години моят брат е побратимен с албанец. Е, в такава среда може ли да си националист“, каза Силяновска след като спечели вота на делегатите.

На 21 април ще се проведе първият тур от редовните президентски избори в Македония. Ако, на първия тур, нито един от кандидатите не спечели подкрепата на над 50 на сто от избирателите, тогава ще има втори кръг – 5 май. Сегашният държавен глава Георге Иванов няма право да участва в надпреварата, защото е втори мандат президент. Неговият мандат изтича на 12 май. Новият държавен глава на практика ще бъде и първият на Република Северна Македония.

- реклама -