Македония

ВМРО-ДПМНЕ: В договора с България не са дефинирани македонските нация и език

Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ заяви, че правителството е подписало вредно споразумение с Република България, в което не са дефинирани македонските нация и език и призова депутатите от управляващата СДСМ да го отхвърлят.

От там подчертават, че никъде в споразумението не се споменава или определя македонския народ като отделно идентично цяло.

„В договора има позорна формулировка „македонски език съгласно Конституцията на Република Македония“. Такава няма в нито един договор, който Република България е подписала с друга държава.

Тази пренебрежително формулировка се използва единствено за Република Македония и македонския език, от което ясно се вижда, че нещо не е както трябва, т.е., че не се признава македонския език като отделно идентично цяло. Това е истината, това е факт и това е една от причините, поради които сделката е вредна, а вината за тази вреда ще носи единствено господин Зоран Заев”, пише в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха във вторник в Скопие Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония.

- реклама -