ВМА: Отрицателни са тестовете на двамата българи, евакуирани от Ухан- СНИМКИ

Около 22.15 ч. вчера в Катедрата по инфекциозни болести във ВМА бяха приети момче и момиче, евакуирани от град Ухан, през Франция до София. Транспортът премина без произшествия, болните бяха приети в катедрата и поставени под карантина.

Направените тестове за новия коронавирус са отрицателни.

Днес двамата българи са в добро състояние, усмихнати са, наспали са се, и към момента нямаме притеснения, каза на извънреден брифинг полк. доц. д-р Георги Попов, д.м., началник на Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА.

В средата на инкубационния период – след около седмица, ще бъде направен втори тест за наличието на коронавируса, за да се потвърдят категорично отрицателните резултати.

Сънародниците ни са настанени в специални стаи с контролиран достъп и хепа филтри, недопускащи разпространението на вируса.

Снимка: БГНЕС

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че държавата е предприела мерки за ограничаване разпространението на вируса от Китай. И добави, че се очаква още наши сънародници да се приберат от там.

„Потокът от хора доста намаля с отменянето на преки полети от там. Мерките, разпоредени миналата седмица са в сила. Ако е необходимо ще разпореди и допълнителни заедно с колегите ни от ЕС“, посочи той и добави, че на летищата има екипи от медици, както и термокамери.

Снимка: БГНЕС

„По-важно е системата на здравеопазване вътре в една страна да е в състояние да хване навреме такива случаи, да ги изолира, да намери контактните и да ги изследва с цел да не се предава вътрешно предаване на вируса“, коментира той.

По думите на здравния ни инспектор термокамерите на летищата във Варна и Бургас не са в добро състояние и се очаква до края на седмицата те да бъдат оборудвани с нови.

- реклама -