ВМА, сърце, коронавирус, ваксини, ваксиниране

ВМА: COVID-19 уврежда сърцето. Ваксинирайте се!

Много от пациентите, засегнати от коронавирусната инфекция, са с повишен риск от тромбоцитно усложнение, което повишава риска и от белодробни тромбемболии, инсулти и инфаркти.

За това предупреждават от ВМА.
На голяма част от тях се прави инвазивно изследване, за да се минимализират рисковете от последващи сърдечно-съдови инциденти.
Редица пациенти идват с усложнения след остро протекла коронавирусна инфекция.
Като последица от COVID-19 можем да посочим и вторичното засягане на сърдечния мускул – миокардит и възпалението на обвивката на сърцето или т.нар. перикардит, коментира д-р Акиф Шабан, ръководител на Отделението по инвазивна кардиология на Военномедицинска академия (ВМА).
Голяма част от тях вече имат белодробна недостатъчност като последица от протеклата инфекция, а заедно с това се явяват и сърдечните увреждания. В такива случаи се започва лечение, което протича в рамките на няколко месеца и има за цел да намали сърдечния проблем и да бъде преодоляно това вторично засягане на сърцето.
ВМА, сърце, коронавирус, ваксини, ваксиниране

COVID-19 обича живият организъм. Идеята му е да се развива и да продължи да живее. Затова пазете сърцето.

В световен мащаб здравеопазването залага повече на профилактиката. Ние тук залагаме повече на активното лечение. Профилактиката и превенцията с коронавирусната инфекция е спазването на противепидемичните мерки. При пациентите с придружаващи заболявания те са още по-важни и дори неотменна част от тяхното ежедневие.

Какво да кажем на пациентите, които имат своите придружаващи сърдечно-съдови заболявания?

Да се ваксинират!
Препоръчвам ваксината, тъй като тя е единственото спасение от коронавирусната инфекция. Ние трябва да се научим да живеем с този вирус. А за нашите пациенти, тези със сърдечно-съдовите проблеми, само едно камъче може да обърне каруцата. За тази една година ние сме имали десетки пациенти, заради които екипът ни се е събирал по спешност – буквално посред нощ, и животът им е бил застрашен именно заради усложненията от инфекцията. Точно заради това всички, които са се допитали до нас, ги успокояваме, че не бива да имат притеснения относно ваксините. Защото това е един коз срещу вируса, само така ще изградим щит срещу заразата.
Ваксината ще предпази от евентуално по-тежко протичане на инфекцията, предпазва от тежките форми на COVID-19, което за пациентите със сърдечно-съдови заболявания е изключително ценно.

 

- реклама -