Стрелча

Влошава си ситуацията в Стрелча, чакат се водоноски

Ситуацията в Стрелча се влошава, вече втори ден общината е без никаква вода – нито за битови, нито за питейни нужди., съобщи кметът на общината Стойно Чачов. Той уточни, че бедственото положение на територията на Община Стрелча вероятно ще продължи и след 17 юни.

„Още от вчера е закупена бутилирана минерална вода, която е позиционирана в сградата на общинската администрация, а днес ще бъдат докарани две водоноски, от които хората ще могат да си наливат вода за битови нужди“, съобщи Чачов.

Към момента разрушената водопреносна мрежа не се ремонтира, защото водохващането на общината се намира на 7 километра извън града във вододайната зона, която пък е в труднодостъпна местност. Всеки ден ходят екипи на ВиК, които се опитват да започнат ремонти, но проблемът е огромен, каза още кметът. „Искрено се надявам до 17-ти да приключи бедственото положение, но не съм много обнадежден, защото преди около един час започнаха много силни дъждове над водохващането и вододайната зона, което не добре“, съобщи още кметът на Стрелча.

Комисия от специалисти днес ще направи оглед на компрометираните водни съоръжения. Ще бъдат определени конкретните мерки за овладяване на ситуацията и започване на спешен ремонт на довеждащия водопровод.

Общината ще кандидатства за помощ от държавата.

Вчера кметът издаде заповед за извънредната ситуация след порои, които разрушиха водопроводната мрежа в града. Единственият водопровод в района е строен през 1947 г. и никога не е сменян, а сега е замърсен с тиня и кал след пороите от последните дни.

- реклама -