Влезем ли в еврозоната, цените ще се закръглят нагоре

Влезем ли в еврозоната, цените ще се закръглят нагоре. Най-податливи на инфлацията са жилищата, защото техният пазар се движи единствено и само от кредитирането, заяви директорът на Tavex Макс Баклаян.

При влизането на България в еврозоната

цените ще се закръглят нагоре и ще има инфлация от 10-15% повсеместно в икономиката.

Това каза пред БНР финансистът и изпълнителен директор на Tavex Макс Баклаян.

Със сигурност, когато говорите с хора, които продават жилища и автомобили, очакването е, че цените при влизане в еврозоната ще се покачат, каза той.

„Ако погледнете какво показва търсенето на

инфлация в Google Trends, ще видите, че темата е много популярна и от 2022 г.  търсенето в Google се е покачило неколкократно. Ако хората вярват, че ще има инфлация, то начинът, по който консумират

и инвестират, се променя.

Веднъж променен сантиментът на населението, трябва да минат години, преди да се нормализират нещата“, каза още Баклаян.

Все още не виждаме огромна тенденция на хората да обменят левове в евро и да се подготвят за влизането ни в еврозоната, отбеляза той.

Финансистът коментира, че

покачването на цените не е инфлация, а е следствие от инфлацията. Понижаването на показателя не означава, че няма инфлация, а че темпът ѝ се забавя, каза още той.

Според него най-податливи на инфлацията са жилищата, защото техният пазар се движи единствено и само от кредитирането. Той посочи, че много малко хора купуват жилища с кеш,

а в повечето случай това става с банков заем.

„Колкото по-лесно е да получите ипотечния заем и колкото по-ниско е лихвеното число на ипотечния заем, толкова повече хора са склонни да си закупят жилища. Оттам виждаме огромното покачване на цените на жилищата в последните 14 години. Това е само едно от направленията на инфлацията“, каза Баклаян.

Инфлацията при електроенергията и

стоките от първа необходимост най-вече за хората с фиксирани доходи, каквито са пенсионерите, е най-осезаема, най-чувствителна и най-болезнена, каза още Макс Баклаян.

- реклама -