Влезем ли в еврозоната: пощите в малките селища стават банки (вижте какво се променя)

Пощите в маките селища реално стават банки. Това ще се случи в момента, в който страната ни бъде допусната до еврозоната.

Проектозаконът за въвеждане на еврото най-сетне получи одобрение от изпълнителната власт и влиза в парламента.

Той е нещо като наръчник за замяната на българския лев с единната европейска валута за институциите, бизнеса и гражданите. Това пише „24 часа“.

В първата година от въвеждането на еврото цените на стоките и услугите ще трябва да се изписват в лева и евро. Идеята е така хората да свикнат по-лесно и да не се налага да пазаруват с калкулатор, предвижда проектът. В този преходен период двойно обозначаване ще има и в касовите бонове. Не на всеки купен артикул обаче, а само на крайната сума.

Банки, фирми за бързи кредити, застрахователи, пенсионни компании, инвестиционни фондове

също ще трябва да спазят правилото за двойно изписване

в едногодишния преходен период. Тарифите за таксите и комисионите както в офисите, така и на сайтовете, трябва да се показват на клиентите едновременно в лева и в евро.

Информацията за наличните средства по пенсионните ни партиди и в банковите сметки също ще е в двете валути. Това се отнася и за застрахователните полици, за дяловете във фондове, за главницата, вноската и лихвата по кредитите.

В одобрения от правителството законопроект обаче се предвиждат някои изключения. Бензиностанциите например няма да са длъжни да показват цените и в двете валути. На таблата и на дисплеите на колонките ще се виждат само стойности в евро.

Изключение за двойно изписване ще има и за продажната цена на тютюневите изделия,

изписана върху цигарената кутия или върху бандерола –

за пурите и пуретите.

Банките ще имат ключова роля в т.нар. първоначално зареждане. Първо БНБ ще снабди тях със „стартови комплекти“ евро – банкноти и монети. Те ще влязат в обращение в първия ден от въвеждане на еврото. Те пък ще трябва да организират снабдяването на „Български пощи“ и на търговците с европари, да заредят банкоматите си и т.н.

„Български пощи“ също ще има важна роля. В по-малките населени места, където няма банкови офиси, хората ще могат да заменят левовете си с евро в пощенския клон.

В периода на двойно обращение, ако при плащането на сметката на касата (независимо дали в лева или евро) има ресто,

търговецът може да го върне само в евро.

Същото се отнася и при рекламация на стока или услуга – парите се връщат задължително в евро. Ако обаче търговецът няма достатъчно евро банкноти и монети, все пак може да върне рестото в лева. Но не може да смесва левове и евро – това би объркало клиента.

Има още много детайли на процеса на въвеждане на еврото, както и глоби за неспазване на правилата. Проектът от 40 страници вероятно ще набъбне при обсъждането му в Народното събрание, защото сега със сигурност не дава отговори на всички въпроси. Даниела Бобева, бивш икономически вицепремиер, коментира например, че не е много ясно как ще прилагат закона таксиметровите шофьори.

- реклама -