Властта почете 137-ата годишнина от Съединението на България

„6 септември 1885 година е най-големият урок в българската история по единение в мисли, чувства и дела“.

Това написа в официалния си профил във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Един завет обедини всички българи срещу неправдата. Един народ със смелост и самочувствие дръзна да се изправи срещу кроежите на Великите сили, срещу това някой друг да решава съдбата му. И успя! Съединението е непомръкващ пример за отстоявана отговорност пред поколенията преди и поколенията след”, пише Йотова.

Вицепрезидентът добавя, че духът на Съединението не е затворен в избледняващите страници на историята.

„Духът на Съединението е в енергията на всички българи днес заедно да постигнем по-добро бъдеще за децата си. Черпим сили и вдъхновение от исторически примери като 6 септември 1885 година – когато сме заедно, успяваме! Честит празник! Да пребъде България”, добавя още Илияна Йотова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов почете празника в Пловдив.

„След като преди две години ни разделиха, днес повече от всякога се нуждаем от обединение. Ние като нация трябва да направим необходимото Севера и Юга да се изравнят, защото в момента Юга са три пъти по-мощни. Разединението стои  дори и в инвестициите”.

Това заяви Борисов в Пловдив.

Днес, в Деня на Съединението на България, посланик Мустафа посети #Пловдив и отдаде почит на двама велики обединители на България: Захари Стоянов и майор Райчо Николов. Днес празнуваме с България! Честит Ден на Съединението!

В София поздрави изказа и Кирил Петков.

Това, което днес казах пред паметника на Стефан Стамболов, е, че преди 137 години млади български политици са имали една мечта за независима и свободна България, и това, което са постигнали, е въпреки цялото желание на Великите сили, България да се обедини и съедини, което показва как една българска мечта може да стане реалност и ние да продължаваме да мечтаем.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер на страната Кирил Петков, след като постави цветя пред паметника на Стефан Стамболов в градинката на Кристал в София.

Денят на Съеидинението бе почетен и от историци.

„Съединението на България е единственият акт в историята ни, в който няма предаталели. Това е държавнически акт, при който политиците и хората са били обединени“.

Това коментира пред Нова тв проф. Евелина Келбечева.Единственият политик, който се противопоставя на Съединението е Драган Цанков, който е един прочут русофил. Той единствен казва в едно свое интервю, че не можем да направим нищо без съгласието на Русия, посочи тя.

Хората в Пловдив са живеели доста по-добре преди Съединението. Градът е преживявал едни от най-успешните си дни от гледна точка на бизнеса.

Но хората, които са обезпечени, започват да мислят за свобода. Това заяви в ефира на „Здравей, България” историкът и директор на Регионалния исторически музей – Пловдив д-р Стефан Шивачев.

„Румелия е била отворена към Османската империя, а това означава търговия. Но става нещо много интересно.

По принцип в историята – когато хората са материално обезпечени, те започват да мислят повече за духовното, за свобода. И в Пловдив се съсредоточава духовният елит на България”, посочи той.

„Когато сме били заедно като народ, сме преодолявали превратностите на историята“. Това отбеляза в словото си по повод 137-амата годишнияна от Съединението кметът на Пловдив Здравко Димитров.  Градът под тепетата отбелязва и своя празник.

 

 

 

- реклама -