Николай Денков,министър, ПП, правителство, Кирил Петков, Асен Василев, тестване, ученици, напрежение

Властта алармира: У нас се разпространява нов наркотик, 100 пъти по-активен от хероина

У нас се разпространява нов синтетичен и много опасен наркотик, който е около 100 пъти по-активен от хероина, тази тревожна новина съобщи премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

„Той се разпространява чрез смесване с други наркотици. Първо имаше разпространение в САЩ, в Западна Европа, а сега вече и у нас„, посочи Денков.

Затова от тази седмица правителството създава нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде организираната престъпност, вносът и разпространението на наркотици.

„Фокусът ще бъде върху големите вносители, големите разпространители и идеята на този координационен механизъм е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции. Основните задачи ще бъдат под координацията на Министерство на вътрешните работи (МВР), ГД „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Гранична полиция, но също така ще бъдат включени и Министерство на финансите, Агенция „Митници“, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Националната следствена служба (НСлС), Министерство на образованието, Здравното министерство, както и Министерство на електронното управление, тъй като голяма част от пазара е онлайн търговия“, допълни премиерът.

Премиерът Денков похвали МВР за това, че през последния месец почти всеки ден излиза информация за успешно проведени акции, както по отношение на миграцията, така и по отношение на борбата с организираната престъпност. Само през последното денонощие са били спрени 805 души, които са се опитали да минат през нашата граница с Турция. За същите 24 часа около 105 души са били задържани в страната, информира премиерът.

- реклама -