Мюнхен

Властите засега не потвърждават за терористична атака в Мюнхен

Властите засега не потвърждават, че нападението в Мюнхен е терористична атака.

Ръководителят на канцеларията на канцлера Ангела Меркел съобщи, че властите провеждат разследване и засега не могат да излязат с категорично заключение по въпроса.

„Засега е неизвестно дали стрелбата в Мюнхен е била терористичен акт или действия на отделни лица“, заяви по телевизия ARD Петер Алтмайер.

Щайнмайер: Мотивите все още не са изяснени

Мотивите за нападението в центъра на Мюнхен засега са неясни заради противоречивите улики. Това обясни германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Меркел свиква съвета за сигурност в събота

Германският канцлер Ангела Меркел свиква съвета за сигурност на Германия в събота, за да се направи анализ на случилото се и да се определят бъдещите действия на властите.

Ангела Меркел е трябвало да започне почивката си в Алпите, а вътрешният министър Томас де Мезиер се завърна от планирана почивка в САЩ.

Мюнхен

Мюнхен поиска помощ от специалните части на федералната полиция

По молба на правоохранителните органи в Мюнхен е задействано специалното контратерористично звено GSG9. Елитната част се използва за пресичане на терористични актове и провеждане на контратерористични операции. Тя е създадена през 1973 г. след трагичната смърт на спортистите на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., припомня агенция ТАСС.

Местни медии: Стрелците може да са ксенофоби

Нападателите в Мюнхен може да са германци, които са против политиката на властите към мигрантите.

По информация на „Билд“ на едно от видеата със стрелбата се вижда въоръжен човек, който вика: „Аз съм немец“. Преди това изданието RP съобщи, че очевидци са чули как мъж с оръжие в ръка вика обидни думи към мигрантите близо до мястото на инцидента.

Полицията с призив

Във Фейсбук полицията на Мюнхен се обърна към хората с молба да не се поддават на слухове, когато няма официално потвърдена информация.

„Моля, въздържайте се от спекулации и обсъждания! Това много ще облекчи нашата работа! Благодарим ви за подкрепата“, се казва в обръщението на местната полиция.

Германската железница предлага вагоните си за пренощуване на туристите в Мюнхен

„Дойче бан“ предложи вагоните си за пренощуване на туристите, които не могат да напуснат Мюнхен след стрелбата, предаде ДПА.

Мюнхен

Ръководството на концерна уверява, че туристите могат да преспят временно във вагоните, осигурена им е и суха храна. Самите влакови композиции са разположени в едно от предградията на Мюнхен. В баварската столица голям брой туристи са принудени да останат по улиците, защото няма къде да отидат.

- реклама -