Македония
сн. БГНЕС

Властите в Скопие: Искания на България са извън Договора за добросъседство

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски и премиерът Зоран Заев не се чувстват отговорни за блокадата от страна на България, съобщи МИА.

Според президента Пендаровски българските искания са извън Договора за добросъседство. Премиерът Заев заяви, че целият свят гледа на македонците като на европейци, гледащи към бъдещето.

„Исканията на България не са част от Договора за добросъседство, а (Република Северна) Македония трябва да покаже европейски ценности и да не се спуска на ниското ниво в разговорите“, заяви президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски. По неговите думи, Скопие трябва да продължи разговорите, независимо от това, че шансовете за постигане на съгласие до декември са много малки.

Че Северна Македония ще продължи с преговорите до изчерпване на сроковете до края на годината потвърди и премиерът Зоран Заев. Той повтори, че не вижда смисъл от включване в процеса на македонската опозиция и подчерта, че целта е да се намери решение с България.

На пресконференцията след Съвета за сигурност македонският президент заяви, че не се чувства отговорен за ветото, тъй като нищо не било договорено нито писмено, нито устно извън Договора за добросъсдество. В същия тон се изказа и Заев, който каза: „Не се чувствам отговорен, защото целият свят знае как да ни похвали, знае как да ни възнагради и знае да покаже колко ние сме с поглед в бъдещето, колко сме европейци и как го правим по европейски маниер“, каза премиерът.

На въпрос на журналист дали реториката към България се изостря, както Пендаровски, така и Заев решиха, че не става дума за такива работи.

- реклама -