Властите в Малта си искат зъба от древна акула, подарен на принц Джордж

Властите в Малта може да поискат от британското кралско семейство да бъде върнат в страната зъбът от мегалодон, който 7-годишният правнук на кралица Елизабет Втора получи като подарък от естествоизпитателя Дейвид Атънбъро, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Зъбът от гигантската праисторическа акула може да попадне под действието на закона, забраняващ износа на предмети от културното наследство на островната държава.

„Ние инициирахме процес по завръщането на зъба“, заяви малтийският министър по въпросите на националното наследство, изкуство и местно самоуправление Хосе Ерера.

Той добави, че съществуват важни за историята на страната предмети, които се оказаха зад граница и заслужават да бъдат върнати. На необичайния подарък, който получи най-големият син на принц Уилям и съпругата му Катрин, британските медии посветиха многобройни публикации.

Историята за откриването на зъба привлече вниманието на обществеността и в Малта. Атънбъро, който е на 94 години, намерил зъба по време на семейна ваканция в Малта в края на 60-те години на миналия век.


Естествоизпитателят, който от дете събира фосили, посети двореца Кенсингтън за предпремиерна частна прожекция на новия си документален филм „Дейвид Атънбъро: живот на нашата планета“. Тогава той подари зъба.

Съгласно действащият в Мата закон, приет през 2002 година, изнасянето от страната на обекти от геоложко значение е забранен.Но предишното законодателство не е предвиждало подобни ограничения, когато Атънбъро е взел със себе си гигантския зъб.

- реклама -