Властите в Каталуния затварят региона

Забрана за влизане и излизане от испанската автономна област Каталуния беше въведена днес от регионалното правителство.

Независимо от факта, че въведените преди 15 дни мерки действат, развитието на събитията и особено критичната ситуация е принудила властите да предприемат нови стъпки, за да спасят здравната система от претоварване, заяви изпълняващият длъжността ръководител на женералитета Пере Арагонес.

Сред новите мерки е затварянето на Каталуния по периметъра, забрана за придвижване между отделните общини през почивните дни, затваряне на търговските центрове, театрите, кината, културните центрове, забрана за провеждане на развлекателни мероприятия за младежи и деца, спортни състезания в училищата. Баровете и ресторантите също остават затворени.

Забраните ще бъдат в сила най-малко 15 дни.

Арагонес обеща регионалните власти да заделят допълнителни средства за тези сектори на икономиката, които са пострадали от въведените мерки на обща стойност 300 млн. евро.

Голяма част от автономните области в Испания обявиха за затварянето си за различен срок от време. Да се влиза или излиза може само по обосновани причини – за работа, на училище, на гости при роднини, които се нуждаят от грижи, за посещение при лекар или до основното местожителство.

Междувременно днес испанският парламент одобри предложението за удължаване на извънредното положение в страната с шест месеца – до май 2021 г.

- реклама -