Властите в ивицата Газа опитват с лотария да стимулират хората да се ваксинират

Властите в ивицата Газа обявиха вчера имената на първите спечелили в лотарията, която се разиграва сред ваксинираните срещу коронавирус, предаде ДПА.

Всеки от десетте души, спечелили, ще получи по 200 долара – значителна сума за повечето обитатели на тази палестинска територия, където безработицата е много висока. Голямата награда ще бъде определена в края на месеца, когато сред имената на всички ваксинирани ще бъдат определени на произволен принцип трима, които ще получат по 3000 долара.

Целта на лотарията е да бъдат стимулирани жителите на Газа да си поставят ваксини. И според здравното министерство стимулите са подействали. Доскоро са били поставяни по 2000 дози дневно, а онзи ден броят им е надхвърлил 6000.

Въпреки нарастването на броя на заразените и призивите на здравните органи много от хората в тази управлявана от палестинската групировка „Хамас“ територия се колебаеха дали да се ваксинират. От вчера в Газа се предлагат ваксини за всички лица над 55-годишна възраст.
В ивицата са ваксинирани общо 154 хиляди души с „Пфайзър/БиоНТек“ или „Спутник V“, или 12 на сто от населението, което е около два милиона души.

Източник: БТА

- реклама -